Audiometrie

Het onderzoek

De audiometrie (of gehooronderzoek) wordt uitgevoerd door een audiometrie-assistente, in een kleine geluiddichte cabine (de audiocabine) op de polikliniek KNO.

  • Het gehooronderzoek geeft de KNO-arts belangrijke informatie over uw gehoor. Door het onderzoek wordt bijvoorbeeld duidelijk welke toonhoogtes u minder goed kunt horen;
  • De precieze meetresultaten worden onder andere gebruikt bij het aanmeten van een hoorapparaat;
  • Dit gehooronderzoek is mogelijk vanaf de leeftijd van ongeveer vier jaar. Bij kinderen jonger dan vier jaar, wordt het gehoor op een andere manier gemeten;
  • Het onderzoek is niet pijnlijk.

Toonaudiometrie

U krijgt een koptelefoon op, die uw oren geheel afsluit. Via de koptelefoon krijgt u tonen te horen van verschillende toonhoogten. Als u een toontje hoort, moet u op een knopje drukken. Bij elke toonhoogte wordt bepaald wat het zachtste geluid is dat u nog kunt horen. Aan elk oor worden verschillende toonhoogten op deze manier getest. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten.

Spraakaudiometrie

Bij spraakaudiometrie krijgt u woorden in plaats van tonen te horen via de koptelefoon. Het is de bedoeling dat u de woorden precies nazegt zoals u ze hoort. Ook als u slechts een gedeelte van een woord verstaat moet u dat hardop uitspreken. Deze test duurt ongeveer tien minuten.