Vitiligo

Wat is…

Bij vitiligo heeft u witte plekken op de huid. De kleur (het pigment) verdwijnt uit uw huid. Het verloop van de ziekte is niet goed te voorspellen. Vaak breiden de plekken zich langzaam uit. Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan. De meeste mensen krijgen vitiligo voor hun 30ste jaar. Ongeveer 1 op de honderd mensen heeft vitiligo. Vitiligo is niet besmettelijk. Uw arts kan aan de huiduitslag zien dat u vitiligo heeft. Extra onderzoek is vrijwel nooit nodig.

Symptomen

De witte plekken kunnen over het gehele lichaam voorkomen. Het komt vaker voor rond de lichaamsopeningen zoals de mond, de ogen en de geslachtsdelen. De handen zijn regelmatig aangedaan. Het haar in de vitiligoplekken kan ook wit zijn. Vitiligoplekken jeuken soms.

Oorzaken

De huid heeft kleur door pigmentcellen (melanocyten). Bij vitiligo werken deze pigmentcellen niet goed meer. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk het eigen afweersysteem.

Dit afweersysteem (immuunsysteem) verdedigt het lichaam onder andere tegen bacteriën. Veel ziekten (auto-immuunziekten) ontstaan door een (tijdelijke) fout van het afweersysteem. Hierbij gaat het afweersysteem vechten tegen cellen van het eigen lichaam, terwijl dit niet moet. Bij vitiligo vecht het afweersysteem tegen de pigmentcellen.

Aanleg speelt een rol. Vitiligo komt wat vaker voor bij verschillende personen binnen één familie. Ook komen auto-immuunziekten vaker in de familie voor van mensen met vitiligo. Voorbeelden zijn schildklierziekten en suikerziekte (diabetes mellitus).