Trombosebeen of trombosearm (Diep Veneuze Trombose)

Wat is…

U heeft van uw specialist gehoord dat bij u een trombosebeen is geconstateerd. De officiële naam voor een trombosebeen is diepveneuze trombose. Trombose betekent dat er in een bloedvat een bloedstolsel ontstaat. Het stolsel kan langzaam groter worden en het bloedvat afsluiten. Bij een diepveneuze trombose aan het been ontstaat er een bloedstolsel in de diepe aderen van (meestal) uw onderbeen. Aderen zijn bloedvaten die het bloed vanuit uw voeten, via uw kuit, knieholte en bekken naar uw hart terug laten stromen. Uw hart pompt dit bloed vervolgens naar uw longen. Wanneer een stolsel zo'n ader in uw been afsluit, kan het bloed in uw been niet meer goed terugstromen. Het onderbeen kan dan dik en pijnlijk worden. Een diepveneuze trombose kan ook voorkomen in uw arm.

Voor het behandelen van trombose hoeft u over het algemeen niet in het ziekenhuis te (blijven) liggen. De behandeling van een trombosebeen bestaat uit medicatie en het dragen van een steunkous.

Symptomen

Trombose in uw been kan de volgende verschijnselen geven:

  • Uw kuit kan dik worden en gaan glanzen.
  • Uw been gaat pijn doen en wordt vaak ook rood en warm.
  • Dit kan plotseling gebeuren of binnen een paar dagen.

U kunt ook een trombosebeen hebben zonder dat u er iets van merkt.

Oorzaken

Er bestaan verschillende oorzaken van een trombosebeen of diep veneuze trombose. Vaak spelen meer factoren tegelijk een rol. Enkele voorbeelden: bedrust tijdens zwangerschap en kraambed, erfelijke aanleg, operaties of ziekten, roken, verminderde beweging (gips, lange vliegreis), gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld de anticonceptiepil). In zeldzame gevallen is er sprake van een aangeboren stoornis van het stollingssysteem van het bloed, met als een gevolg een verhoogde stollingsneiging. In sommige gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van diepveneuze trombose aan te tonen.