Orthopedie

Het specialisme

Bij het specialisme orthopedie kunt u terecht voor onderzoek en behandeling van acute en chronische aandoeningen en ongevalsgevolgen aan het steun en bewegingsstelsel. Dit bestaat uit botten, gewrichten, spieren met bijbehorende zenuwen, pezen en banden. Naast de behandeling van de veelvoorkomende aandoeningen, heeft iedere orthopedisch chirurg meerdere aandachtsgebieden ontwikkeld om u de juiste zorg te leveren.

Binnen het specialisme Orthopedie worden aandoeningen aan de gewrichten en botten behandeld. Onderaan deze pagina staat onder 'Onderzoeken en behandelingen' meer informatie.

Veelgestelde vragen

Behandelt een orthopedisch chirurg ook botbreuken?

Ja. De behandeling van botbreuken en andere ongevalsgevolgen van het steun en bewegingsstelsel behoort ook tot het aandachtsgebied van de orthopedie.

Moet ik met mijn “voetbalknie” meteen naar het ziekenhuis?

Nee, een voetbalknie is geen echt spoedeisende aandoening. Uw huisarts kan beoordelen hoeveel haast er bij geboden is en eventueel in overleg met de orthopedisch chirurg zorgen voor een spoedige polikliniek afspraak.

Hoe lang gaat een heupprothese mee?

De heupprotheses die in het Beatrixziekenhuis worden gebruikt hebben een gemiddelde levensduur van meer dan 20 jaar. Na zo’n lange periode is nog 97% van de geplaatste prothese “in dienst”.

Moet ik voor de nabehandeling van een nieuwe knie of een voorste kruisband operatie beslist terugkomen in het Beatrixziekenhuis?

Nee, dat is niet nodig. Na een korte periode wordt uw nabehandeling overgedragen aan fysiotherapeuten in uw eigen omgeving met wie het Beatrixziekenhuis een samenwerkingsrelatie onderhoudt.

Afspraak maken

Over het algemeen zal uw eerste contact met de orthopedisch chirurg via de polikliniek verlopen, meestal op doorverwijzing van uw huisarts, via de SEH of via een andere specialist. U kunt voor een bezoek aan de orthopedisch chirurg terecht op onze poliklinieken in Gorinchem of de Lingepolikliniek in Leerdam.

Wilt u een afspraak maken voor een polikliniekbezoek in Gorinchem? Belt u dan naar de telefonische afsprakenlijn via telefoonnummer (0183) 64 42 29. Voor een afspraak op de Lingepolikliniek in Leerdam belt u met (0345) 61 35 46. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur.

Is er acute hulp noodzakelijk, waarschuw dan uw huisarts. Deze kan direct met de dienstdoende orthopedisch chirurg overleggen, waarna u, al dan niet per ambulance, naar het ziekenhuis kunt worden gebracht. Indien wachten op de huisarts naar uw oordeel niet verantwoord is bel dan het alarmnummer 112.

Meer informatie

Hierbij verstrekken we u meer foldermateriaal over:

Op internet zijn diverse interessante en betrouwbare - veelal Engelstalige - sites te bezoeken: