Navelbreukoperatie

Hier informeren wij u over de voorbereiding op de navelbreukoperatie, de operatie zelf en de nabehandeling. Neemt u deze informatie mee naar het ziekenhuis als u opgenomen wordt, dan kunt u alles nog eens rustig nalezen. Deze informatie geeft een algemene gang van zaken weer. Ieder mens is echter anders. De gang van zaken bij uw opname kan daarom enigszins verschillen met die van andere patiënten. In het algemeen kunt u echter verwachten dat uw opname zal verlopen volgens deze beschrijving.

Een navelbreuk
De navel is een zwakke plaats in de buikwand, omdat daar de navelstreng heeft gezeten. De breuk stulpt naar buiten door de niet voldoende gesloten of weer geopende navelring.

Voor de behandeling

Medicijnen

Wilt u de medicijnen, die u gebruikt, in orginele verpakking meenemen naar het ziekenhuis?

Bodylotion

Wilt u de week voor uw opname geen bodylotion meer op uw buik, bovenbeen en lies gebruiken? Dit in verband met het ontsmetten van de huid op de operatiekamer.

Ontharen

Dit gebeurt indien nodig in de operatiekamer.

Dieet

Voor informatie hierover verwijzen wij u graag naar de folder 'Anesthesie'. Deze heeft u gekregen bij uw bezoek aan de anesthesioloog of specialist.

Vervoer naar huis

Na de operatie mag u gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Regel daarom vervoer naar huis.

 

Douchen

Op de ochtend van de operatie moet u zich thuis douchen.

Tijdens de behandeling

In het ziekenhuis meldt u zich bij de afdeling Dagbehandeling. Er wordt eventueel bloed geprikt door een medewerker van het laboratorium waarna een gastvrouw u naar de afdeling brengt. De verpleegkundige controleert uw temperatuur. Na de operatie krijgt u een prikje in de huid van uw buik of been om trombose te voorkomen. Enige tijd voor de operatie kunt u nog even naar het toilet gaan. Uw sieraden moet u afdoen. Hierna krijgt u een blauw operatiejasje aan. Even later wordt u naar de operatiekamer gebracht.

De operatie

Er kunnen verschillende operatietechnieken gebruikt worden om een navelbreuk te herstellen: de klassieke techniek en de laparoscopische techniek (kijkoperatie).

Bij de klassieke manier van opereren wordt er op de plaats van de navelbreuk een snee gemaakt. De uitstulping van het buikvlies wordt vervolgens opgeheven. Daarbij wordt de opening of zwakke plek in de buikwand hersteld. Zo nodig wordt de buikwand verstevigd met een kunststof matje. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt in het algemeen goed door het lichaam geaccepteerd.

In sommige gevallen wordt gekozen voor de laparoscopische techniek. Via drie kleine sneetjes wordt ruimte gemaakt aan de binnenkant van de buikwand. De uitstulping van het buikvlies wordt opgeheven en de zwakke plek in de buikwand wordt van binnen bedekt met een kunststof matje

Tijdsduur

De operatie duurt ongeveer 45 minuten.

Na de behandeling

Na de operatie gaat u naar de uitslaapruimte, waar gedurende enige tijd na de operatie, intensieve bewaking en controles plaatsvinden. Als uw lichamelijke conditie stabiel is gaat u terug naar uw eigen afdeling.

Een verpleegkundige belt uw eerste contactpersoon als u terug bent op de afdeling.

Dieet

Na de operatie krijgt u op de afdeling iets licht verteerbaars te eten en te drinken. Daarna mag u weer eten zoals u gewend bent, het liefst producten met voedingsvezels en veel drinken.

Medicijnen

In de meeste gevallen worden de medicijnen die u thuis gebruikte na de operatie weer hervat.

Infuus

U heeft een infuus in uw arm. Dit infuus zorgt ervoor dat u voldoende vocht binnen krijgt. Het infuus wordt de dag van of de dag na de operatie verwijderd.

Pijnbestrijding

U krijgt ook zetpillen of tabletten tegen de pijn.

Misselijkheid

Soms treedt na de ingreep misselijkheid op. Dit kan door middel van medicijnen worden bestreden.

Drains

De drain wordt verwijderd bij minimale productie.

De wond

Na de operatie zit er een folie over de wond. Dit folie mag u de 2e dag na de operatie verwijderen.

Mobiliteit

U moet dezelfde dag uit bed om uw herstel te bevorderen.

Douchen en baden

Na de operatie mag u gewoon douchen. Na 2 weken mag u weer baden indien de wond dicht is.

Mogelijke complicaties/risico's

Bij een navelbreukoperatie treden over het algemeen weinig complicaties op. Het is echter mogelijk dat er na de operatie bloedingen en/of infecties optreden. Een geringe bloeding kunt u herkennen aan een blauwe verkleuring in het wondgebied. Deze bloeding kan bij mannen uitzakken naar de basis van de penis en de balzak en bij vrouwen naar de grote schaamlippen. Dat is niet verontrustend.

Bij een kleine groep patiënten ontstaat er na de operatie een nieuwe navelbreuk op dezelfde plaats. We noemen dat een 'recidief breuk'. De chirurg bespreekt dan met u hoe deze recidief breuk hersteld moet worden. Er is meestal een nieuwe operatie nodig.

Leefregels na de behandeling

Controle

U mag dezelfde dag of de dag na de operatie naar huis. Bij uw ontslag krijgt u een afspraak mee voor een controlebezoek of een telefonische afspraak bij de chirurg.

Hechtingen verwijderen

Meestal wordt gebruikgemaakt van onderhuidse hechtingen. Deze lossen vanzelf op en hoeven niet verwijderd te worden.

Leefregels

Probeer hoesten, niezen en hard persen te voorkomen. Leg anders uw hand op het wondgebied en geef lichte tegendruk ter ondersteuning. Er zijn geen specifieke beperkingen ten aanzien van bewegen en tillen. Afhankelijk van de klachten geldt: 'wat kan, dat mag'.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan de arts of verpleegkundige.
U kunt de polikliniek Chirurgie telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.
• Polikliniek Chirurgie, Beatrixziekenhuis (0183) 64 42 05
• Polikliniek Chirurgie, Lingepolikliniek (0345) 61 35 46