Afwijking in de slagaders

Wat is…

Een vernauwing of afsluiting van een slagader heeft tot gevolg dat er minder bloed door kan stromen. De weefsels die van dat bloedvat afhankelijk zijn, krijgen te weinig bloed (dus zuurstof).

Het gevolg kan zijn dat u, als het een slagader naar uw been betreft, na een klein stukje lopen pijn krijgt in de kuit. De kuitspieren moeten bij het lopen arbeid verrichten en hebben dan meer bloed nodig (zuurstof). Na korte tijd rusten verdwijnt de pijn en kunt u weer een stukje lopen (etalagebenen).

Het kan zelfs zo zijn dat er maar heel weinig bloed naar uw been stroomt, zo weinig dat u helemaal niet meer kunt lopen en in rust zelfs al pijn heeft of dat er niet-helende wonden ontstaan.

Oorzaken

Een afwijking van een slagader is het gevolg van de afzetting van vet in de wand van de slagader en van verkalking van de wand van de slagader. Dit wordt slagaderverkalking (arteriosclerose) genoemd.

Bij het ontstaan van slagaderverkalking spelen verschillende factoren een rol, zoals:

  • Roken
  • Hoge bloeddruk
  • Suikerziekte
  • Overgewicht
  • Een te hoog vetgehalte (cholesterol) in het bloed.

Meestal leidt slagaderverkalking tot vernauwing of afsluiting van de slagader. Het kan echter ook een verzwakking van de wand van de slagader veroorzaken. Door de (hoge) bloeddruk wordt de wand te wijd, dit heet een aneurysma.