Isolatiekamer

De behandeling

U wordt opgenomen in één van onze isolatiekamers, omdat u een besmettelijke bacterie of virus heeft of omdat de kans hierop aanwezig is.

Besmettingskans en isolatie

Patiënten met een besmettelijke ziekte kunnen deze ziekte overdragen op medepatiënten. Dit kan via direct contact maar ook via een tussenpersoon (bijvoorbeeld een verpleegkundige) plaatsvinden. Om besmetting te voorkomen, verzorgen en behandelen wij u in een isolatiekamer. Een isolatiekamer is via een sluis gescheiden van de overige ruimten van de afdeling. Bovendien is deze kamer voorzien van een gescheiden luchttoevoer en luchtafvoer en moeten de deuren van de isolatiekamer gesloten blijven.

Tijdens de behandeling

Uw verblijf in de isolatiekamer

Het is de bedoeling dat u de isolatiekamer niet verlaat. Om toch contact te kunnen hebben met de verpleegkundigen, is een aantal isolatieruimten voorzien van extra ramen en een intercom. Mocht u de kamer voor onderzoek toch moeten verlaten, dan nemen wij maatregelen zodat het onderzoek normaal kan doorgaan (soms moet u bijvoorbeeld een masker dragen of onder schone lakens liggen). Om te voorkomen dat verpleegkundigen, artsen en andere hulpverleners de besmetting meenemen naar andere patiënten, dragen zij overkleding zolang zij bij u in de kamer zijn. Welke overkleding gedragen wordt, varieert per infectie. Bacteriën of virussen kunnen zich namelijk op verschillende manieren verspreiden. Vaak zijn overschort en handschoenen voldoende. Soms zijn ook een muts en een masker nodig. De beschermende kleding wordt uitgetrokken zodra zij uw kamer verlaten hebben.

Uw bezoek

U mag wel bezoek ontvangen, maar er zijn enige beperkingen: Bezoekers hoeven geen beschermende kleding aan, zij dienen het ziekenhuis echter wél direct te verlaten. Het is dus niet de bedoeling dat zij nog bij andere patiënten op bezoek gaan of het ziekenhuisrestaurant of de koffiecorner bezoeken nadat zij bij u zijn geweest.
Er kunnen niet meer dan twee bezoekers per bezoekuur worden toegelaten, omdat de afmetingen van de isolatieruimte en de sluis beperkt zijn.
Kinderen worden niet toegelaten, omdat zij speels zijn en vaak onvoldoende begrip hebben voor de isolatiemaatregelen.

Uw was

Uw familie kan de gebruikte privéwas mee naar huis nemen, als zij deze in uw kamer in een plastic zak of tas doen en deze goed sluiten. U wordt geadviseerd om de was thuis direct in de wasmachine te wassen. Een temperatuur van tenminste 60 °C is voldoende.