Proctoscopie

De behandeling

Bij een proctoscopie bekijkt de chirurg de binnenkant van de anus en een stukje van de endeldarm met behulp van een "kijkbuis" (de proctoscoop). Een proctoscopie wordt uitgevoerd om meer te weten te komen over mogelijke afwijkingen aan de anus of vlak achter de anus, bijvoorbeeld aambeien of overtollig slijmvlies.

Wat is rubberbandligatie?

Rubberbandligatie is de behandeling van aambeien. Tijdens een proctoscopie bestaat nl de mogelijkheid om aambeien of overtollig slijmvlies ter plaatse te behandelen. Dit gebeurt door middel van het plaatsen van rubberen elastiekjes om de aambei of het overtollige slijmvlies. Meestal is dit pijnloos.

Voor de behandeling

U hoeft niet nuchter te komen. Het is aan te raden schoon ondergoed mee te nemen.

Tijdens de behandeling

Na uw onderlichaam ontbloot te hebben neemt u plaats op uw linkerzij of in knie- ellebooghouding. De proctoscoop wordt via de anus ingebracht. De proctoscopie en eventuele behandeling neemt ongeveer 5 tot 10 minuten in beslag.

Na de behandeling

Normaal gesproken kunt u na het onderzoek gewoon naar huis. Na behandeling vanwege aambeien of overtollig slijmvlies met behulp van de rubberen elastiekjes kunt u last krijgen van pijn. U mag hiervoor paracetamol , maximaal 3 keer daags 2 tabletten van 500 mgr , nemen , tenzij uw huisarts u dat verboden heeft. Een warm zitbad kan de klachten ook verlichten.

Er kan licht bloedverlies optreden vijf à tien dagen na de behandeling, waarbij de elastiekjes vanzelf afvallen. Dit is normaal.

Mogelijke complicaties/risico's

  • Een enkele keer treedt tijdens of na de behandeling een hevige bloeding op. Verliest u meer dan een kopje bloed, dan zal in dat geval de bloeding onder narcose tot staan gebracht moeten worden. Dit komt uiterst zelden voor;
  • Als gevolg van pijnklachten kan het heel soms voorkomen dat u problemen krijgt bij het urineren. Dit uit zich in wél aandrang hebben tot plassen, maar het niet kunnen uitplassen. Heeft u binnen 6 uur na de behandeling nog niet kunnen urineren, terwijl u wel aandrang heeft, dan dient u zich te melden bij de afdeling spoedeisende hulp van het Beatrixziekenhuis. Er wordt dan een urinewegcatheter ingebracht om de blaas te ontlasten (dit is éénmalig)

Dit wordt allemaal beschreven in het nazorgformulier welke u meekrijgt na de behandeling.

Na de behandeling krijgt u indien nodig een afspraak voor controle op de polikliniek of voor een eventuele vervolgbehandeling.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan de arts of een medewerker van de polikliniek Chirurgie.

Wanneer u verhinderd bent, wilt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons opnemen. Wij kunnen uw plaats dan gebruiken voor een andere patiënt. Hiervoor bij voorbaat hartelijk dank.

U kunt het Beatrixziekenhuis in Gorinchem bereiken via (0183) 64 42 05.