Cardioversie laagcomplex

Cardioversie is een behandeling waarbij geprobeerd wordt een onregelmatige hartslag met behulp van één of meer stroomstoten (elektroshocks) om te zetten in een regelmatige hartslag met behulp van een defibrillator.

U leest hier meer over de behandeling en uw opname. U wordt opgenomen op de dagbehandeling en blijft hier waarschijnlijk één dag. De situatie kan voor iedereen weer anders zijn. In het algemeen kunt u echter verwachten dat uw opname zal verlopen volgens deze beschrijving.

Voor de behandeling

De ochtend van opname mag u voor 7.00 uur een licht ontbijt nemen (beschuit of cracker met jam of appelstroop en alleen thee of water, beslist geen melkproducten). Daarna mag u niet meer eten of drinken. Uw medicijnen moet u innemen zoals u gewend bent. Neem de medicijnen mee naar het ziekenhuis. Het is ook handig om een pyjama of nachthemd mee te nemen. Lees hier wat u verder mee kunt nemen voor uw opname.

 • U meldt zich op de dag van de opname om ongeveer 11.30 uur op de polikliniek cardiologie. Vervolgens maken we een hartfilmpje.
 • Als u Marcoumar of Sintrom gebruikt, wordt er mogelijk nog bloed bij u afgenomen.
 • Is de bloeduitslag niet goed, dan kan de behandeling niet doorgaan. Wij maken dan een nieuwe afspraak met u.
 • Hierna gaat u naar de afdeling waar u wordt opgenomen. Hier heeft u een opnamegesprek met een verpleegkundige. De verpleegkundige noteert gegevens die van belang zijn voor uw behandeling in het ziekenhuis. Tijdens dit gesprek kunt u vragen stellen. Daarna wordt u voorbereid op de behandeling. Uw bloeddruk en temperatuur worden gemeten.
 • U krijgt een bewakingskastje (telemetrie) omgehangen. Dit apparaat registreert uw hartslag. Er wordt een infuusnaald in uw arm ingebracht. Daarna wordt een infuus op de infuusnaald aangesloten.
 • Als u al in het ziekenhuis was opgenomen, dan hebben de genoemde voorbereidingen al eerder plaatsgevonden.
 • Als u in het weekend wordt opgenomen voor cardioversie, dan moet u na 00.00 uur 's nachts nuchter blijven.

Tijdens de behandeling

Meestal wordt u aan het eind van de middag behandeld. De behandeling vindt plaats op de uitslaapkamer van de operatieafdeling (de verkoeverkamer). Hier wordt u aangesloten op de monitor om uw hartritme tijdens de behandeling te bewaken. Bij de behandeling zijn een cardioloog en een anesthesioloog aanwezig. De anesthesioloog geeft u via het infuus medicijnen (sedatie) waarvan u gaat slapen.

Sedatie betekent letterlijk het verlagen van het bewustzijn. Voor de sedatie krijgt u medicijnen toegediend via een infuusnaald in een bloedvat van uw arm of hand. U krijgt een slaapmiddel om u in een lichte slaap te houden

Het toedienen van een slaapmiddel  heeft een aantal effecten op het lichaam:

 • U wordt slaperig en suf waardoor u de procedure niet (helemaal) bewust meemaakt. Na afloop bent u meestal weer vergeten wat er gebeurd is.
 • Tijdens een sedatie is het alsof u slaapt, maar u blijft wekbaar. Hierdoor is sedatie niet hetzelfde als narcose.
 • U behoudt belangrijke reflexen zoals ademhalen en slikken.

De elektrische cardioversie zelf duurt slechts enkele minuten. Het duurt wel even (ongeveer 10 minuten) voordat u weer goed wakker wordt. De cardioloog dient tijdens de sedatie de elektrische stroomstoot toe waardoor geprobeerd wordt het hartritme weer regelmatig te krijgen. Voor de toediening van de stroomstoot worden twee plakkers aan weerszijden van de borstkas geplaatst. Er is een kans dat het hartritme na de behandeling onregelmatig blijft. De arts bespreekt dan met u welke andere mogelijkheden er zijn om het onregelmatige hartritme te behandelen.

Na de behandeling

U krijgt na afloop direct te horen of de behandeling gelukt is. Als u goed wakker bent, wordt u teruggebracht naar uw kamer op de afdeling Dagbehandeling. Daar wordt u weer aangesloten aan de telemetrie en wordt uw bloeddruk gecontroleerd. Als uw hartritme weer regelmatig is, wordt er een hartfilmpje gemaakt. Het infuus wordt van de infuusnaald losgekoppeld. Het naaldje blijft zitten tot u naar huis gaat.
Als u niet misselijk bent, mag u weer drinken en eten. U mag ook weer uit bed.
De huid aan weerszijden van de borstkas, waar de plakkers hebben gezeten, kan wat gevoelig en rood zijn. Deze lichte irritatie kan geen kwaad en is meestal na een paar dagen verdwenen.
Als alles goed gaat, mag u aan het begin van de avond naar huis.

Vervoer
Regel van tevoren vervoer naar huis. U mag zelf geen vervoermiddel besturen na een sedatie. Ook bent u verplicht om zich na de procedure onder sedatie te laten begeleiden door een volwassene. Zorg ervoor dat er een volwassene bij u kan zijn gedurende de eerste nacht na de sedatie. Door de effecten van de medicijnen die u krijgt tijdens de sedatie moet u op de dag van de procedure na de sedatie geen belangrijke beslissingen nemen waarvoor u volledig alert moet zijn. (Bijvoorbeeld financiële transacties.)

U krijgt een vervolgafspraak mee voor na controle. U mag met u medicatie doorgaan, tenzij de arts anders heeft afgesproken.

Leefregels na de behandeling

Hieronder volgen enkele opmerkingen voor de eerste dagen na de cardioversie.

Vanwege de sedatie moet u er rekening mee houden dat u de eerste 24 uur:

 • Onder continue begeleiding blijft.
 • Niet actief deelneemt aan het verkeer.
 • Geen gevaarlijke machines bedient.
 • Geen alcohol drinkt.
 • Geen moeilijke en/of belangrijke beslissingen neemt.

De huid aan beide kanten van de borstkas, waar de plakkers hebben gezeten, kan wat gevoelig en rood zijn. Deze lichte irritatie kan geen kwaad en is meestal na een paar dagen verdwenen.

Contact

U heeft informatie gelezen over de gang van zaken rond uw opname voor cardioversie.
Als u nog vragen heeft, stel deze dan gerust aan uw cardioloog of verpleegkundige. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met de polikliniek cardiologie in Gorinchem via (0183) 64 43 05.