Ingegroeide teennagel (behandeling)

De behandeling

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden. Welke behandelingsmethode wordt gebruikt, hangt af van de ernst van ingroeiing.

De nagelrand is een beetje ingegroeid of dreigt in te groeien en veroorzaakt irritatie:

Vaak zijn eenvoudige maatregelen voldoende. De nagelrand kan worden opgehoogd door een wattenbolletje onder de nagel te schuiven en/of de huid regelmatig naar beneden te masseren. Wij raden aan om dit door een podotherapeute te laten doen.

De mate van ingroei is erger en geeft pijn of veroorzaakt een ontsteking:

Een versmalling van de nagel is nodig. Zo'n versmalling gebeurt door de nagelrand weg te knippen. In de nagelhoek wordt een stukje nagelwortel vernietigd met een etsende vloeistof (phenol). Soms wordt eerst een stuk nagelwortel verwijderd voordat de etsende stof wordt aangebracht. De nagel blijft na deze ingreep iets smaller.

Deze kleine ingrepen aan de teennagel worden poliklinisch uitgevoerd. De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving door een tweetal verdovingsprikken aan de teenbasis. Uw arts overlegt met u welke behandeling in uw situatie het beste lijkt. Aan het einde van de ingreep wordt er een drukverband aangelegd.

Voor de behandeling

U meldt zich een kwartier voor de afgesproken tijd bij de polikliniek Chirurgie. De gastvrouw zal u aanmelden en de weg wijzen. U wordt opgeroepen door 1 van onze verpleegkundige en hij/zij zal u voorbereiden op de ingreep.

Na de behandeling

Wij adviseren de voet 1 tot 2 dagen hoog te houden. Dit geeft minder kans op pijn en nabloedingen. Als u pijn heeft dan kunt u twee paracetamoltabletten van 500 milligram innemen, maximaal 4 x per dag. Deze tabletten kunt u kopen bij iedere drogist en worden niet door de verzekering vergoed. Het verband dat na de ingreep wordt aangelegd kunt u na 1 dag verwijderen. Nadat het verband verwijderd is, kunt u gewoon douchen. Het is belangrijk de wond goed schoon te houden, na het douchen eerst goed te laten drogen en er dan een pleister op te plakken. Het is normaal dat er de eerste 10 dagen wat (geel) wondvocht in de pleister komt, maar dit stopt vanzelf.

Als u pijn krijgt na de ingreep mag u maximaal 4 keer per dag 500 milligram paracetamol innemen. Deze tabletten kunt u bij iedere drogist kopen en worden niet door de verzekering vergoed.

Normaal lopen is, afhankelijk van de pijn, meestal na een tot twee dagen mogelijk. Uw normale werk kunt u dan ook weer uitvoeren. In principe hoeft u niet voor controle te komen. Maar als er problemen zijn, neem dan contact op met de polikliniek chirurgie.

Mogelijke complicaties/risico's

Bij elke ingreep is er een kleine kans op complicaties. Maar bij deze operaties komen nabloedingen weinig voor, en infecties zelden. Als na twee dagen de teen pijnlijker wordt, of als de hele grote teen rood wordt, neem dan contact op met de polikliniek chirurgie. Deze verschijnselen kunnen duiden op een infectie.

Soms kan de nagel weer opnieuw ingroeien (ongeveer in 5%): ondanks de poging de wortel van de nagel te versmallen.

Contact

Heeft u nog vragen over de behandeling, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de Secretaresse van de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer (0183) 644205.

Wij zijn te bereiken op werkdagen van 08.00-17.00 uur.