Scabiës

De behandeling

Bij u is scabiës (schurft) geconstateerd. De therapie ervan is relatief eenvoudig, maar voor een definitieve genezing is nauwgezette uitvoering van de behandeling van het grootste belang. Het is daarom raadzaam om de aanwijzingen in deze folder goed te bestuderen en nauwkeurig op te volgen.

Hoe kan schurft behandeld worden?

Schurft kan met crème of tabletten behandeld worden. Meestal wordt lindaansmeersel of permetrine (Loxazol) crème gebruikt. Bij zwangere vrouwen en bij vrouwen, die borstvoeding geven, wordt benzylbenzoaatsmeersel gebruikt. Het is veiliger dan de andere crèmes, maar is ook minder werkzaam.

Schurft kan ook met ivermectine (Stromectol) tabletten behandeld worden. Het resultaat is gelijk aan een behandeling met lindaansmeersel of permetrine crème. Alle tabletten moeten tegelijkertijd ingenomen worden, na een periode van minstens twee uren waarin niet gegeten werd. Tot twee uur na het innemen van de tabletten mag men niet eten. Ivermectine mag niet gebruikt worden tijdens een zwangerschap, of door vrouwen die borstvoeding geven.

Voor de behandeling

Om ervoor te zorgen dat men de besmetting niet via gezinsleden terug kan krijgen is het absoluut noodzakelijk dat alle gezinsleden een behandeling krijgen, ook wanneer ze zelf nog geen jeuk of huiduitslag hebben. Ook partners, die niet inwonen, moeten behandeld worden.

De behandeling wordt twee maal, met een tussentijd van een week, uitgevoerd. Iedereen moet dezelfde dag worden behandeld en wel als volgt:

Gebruik tabletten

 • Neem meer dan twee uren na de maaltijd de tabletten ivermectine (Stromectol) in. Wacht ten minste twee uren alvorens iets te eten.

Gebruik van crème

 • De huid op een avond insmeren met de zalf.
 • NIET van tevoren onder de douche of in bad gaan.
 • NIET de handen wassen, na het aanbrengen van de zalf.
 • Als lichaamsdelen toch met water in aanraking zijn gekomen, daar opnieuw zalf op aanbrengen.
 • Het gehele lichaam (met uitzondering van het gelaat en het behaarde hoofd) wordt ingesmeerd, dus ook onder nagels, tussen de tenen, in de bilspleet etc. Echt overal, er mag geen millimeter vergeten worden.
 • Bij kinderen van 3 jaar en jonger worden ook het gelaat en het behaarde hoofd behandeld.
 • Voorkom dat het middel in de mond of de ogen komt.
 • Gebruik tijdens de behandeling geen schoonheidsproducten, andere soorten zalf of crème.
 • De volgende dag de zalf onder de douche afwassen.
 • Na het douchen afdrogen met een schone handdoek. Schone kleren aantrekken.

Reinigen van huis en kleding

 • Handdoeken, washandjes en dergelijke, die in de laatste vijf dagen gebruikt zijn, wassen.
 • Alle kleren, die in de laatste vijf dagen gedragen zijn, moeten gewassen worden, of in de stomerij gereinigd worden. In plaats van reinigen in een stomerij, kunnen kleren ook gedurende vijf dagen in een luchtdicht afgesloten plastic bewaard worden. In deze tijd gaan aanwezige mijten vanzelf dood.
 • De vloeren, stoelen en banken van de huiskamer en slaapkamer stofzuigen.
 • Het bed reinigen. Dat wil zeggen schone lakens en kussenslopen op het bed leggen. Dekens, dekbedden, dekbedovertrekken en matrashoezen wassen, of gedurende acht uur in een diepvriezer leggen. Matrassen en kussens zelf hoeven niet gereinigd te worden, maar grondig stofzuigen wordt aanbevolen.

Na de behandeling

Als de behandeling, zoals hier wordt beschreven, twee maal met tussentijd van een week, nauwgezet werd uitgevoerd, zal de schurft vrijwel zeker verdwenen zijn. Doorgaans vermindert de jeuk binnen drie dagen aanzienlijk. Soms blijft de jeuk nog lange tijd. Het kan soms drie tot vier weken duren tot de huidafwijkingen en de jeuk geheel verdwenen zijn.

Informeren van anderen

Wanneer u van mensen uit uw omgeving te horen krijgt dat ze jeuk hebben, doet u er verstandig aan om te vertellen dat u schurft heeft gehad. Mogelijk hebben ook zij schurft opgelopen. Wanneer zij dit aan hun arts mededelen zal deze eerder aan schurft denken en eerder de juiste diagnose stellen. Zij krijgen dan eerder de juiste behandeling, waardoor de scabiësmijt minder tijd krijgt om zich verder naar andere mensen te verspreiden.

Contact

Wij hopen u voldoende te hebben geïnformeerd. Heeft u toch nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek dermatologie.