RACZ-procedure

De behandeling

Uw behandeland pijnspecialist heeft u voorgesteld om bij u een RACZ-procedure uit te voeren in verband met uw pijnklachten. Op deze pagina leest u hoe deze behandeling verloopt.

Wat is een RACZ-procedure?

Rondom het ruggenmerg bevindt zich de epidurale ruimte. In deze ruimte bevinden zich onder andere de zenuwen die uit het ruggenmerg treden. Ten gevolge van vroegere rugoperatie(s) kunnen er verklevingen en littekenvorming in deze ruimte zijn ontstaan, wat kan leiden tot irritatie van de zenuwen. Tijdens deze behandeling probeert de pijnspecialist via het staartbeen inwendige verklevingen in de buurt van de vliezen rond het ruggenmerg los te maken en zal hij medicijnen inspuiten om de zwelling en irritatie van de zenuwwortels te verminderen, zodat de pijnklachten afnemen. Hiervoor worden een pijnstillend, een ontstekingsremmend middel (corticosteroïden) en een middel om de verklevingen losser te maken (het enzym hyaluronidase) toegediend.

Voor de behandeling

Voor een goed verloop van de behandeling zijn de onderstaande voorbereidingen van belang:

  • Als u een verstoorde bloedstolling heeft of bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit op voorhand melden aan uw behandelaar. Met enkele bloedverdunners moet u een aantal dagen voor de behandeling stoppen. Uw behandelaar zal dit met u afspreken.
  • Als u zwanger bent, overleg dan vooraf met uw behandelaar of de behandeling door kan gaan.
  • Als u overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde medicijnen of latex, moet u dit voor de behandeling melden.
  • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief aan het verkeer deelnemen. Zorgt u daarom altijd voor begeleiding.

Tijdens de behandeling

De behandeling wordt poliklinisch verricht. U meld zich op de afdeling C2. U komt op de buik op de behandeltafel te liggen. U krijgt eerst een plaatselijke verdoving van het staartbeen. Daarna wordt via een speciale naald een katheter door het staartbeen ingebracht tot bij de verklevingen. Vervolgens wordt een klein beetje contrastvloeistof ingespoten om de juiste positie van de katheter te bevestigen. Als de katheter op de juiste plaats ligt, kunnen de medicijnen worden toegediend.

Tijdsduur

De behandeling duurt ongeveer 10 minuten.

Na de behandeling

Het resultaat van de behandeling is pas na enkele weken goed te beoordelen. Het is goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten bemerkt. Tijdens de controleafspraak zal de pijnspecialist het resultaat met u bespreken.

Mogelijke complicaties/risico's

Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er een zeer kleine kan dat het ruggenmergvlies wordt aanprikt waardoor er wat hersenvocht kan lekken. Hierdoor kunnen onschuldige maar pijnlijke hoofdpijnklachten ontstaan die meestal vanzelf overgaan. Deze hoofdpijnklachten zijn afhankelijk van uw houding en verdwijnen als u ligt. Als de hoofdpijn niet spontaan verdwijnt, kunt u contact opnemen met de dienstdoende anesthesioloog.

Als gevolg van de injectie kan er enige tijd napijn optreden. Deze napijn kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor zo nodig een pijnstiller innemen (bijv. paracetamol).

Bijwerkingen

Als bijwerkingen kunnen bij de vrouw opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord worden. Bij diabetespatiënten kunnen de bloedsuikerwaarden de eerste dagen verstoord zijn.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, aarzelt u dan niet deze aan uw behandelend pijnspecialist te stellen.

Ook kunt u bellen met het secretariaat van uw behandelend pijnspecialist:

  • Dhr. Bruynder (0183) 64 20 75
  • Dhr. De Bree (0183) 64 20 74

Indien u na de behandeling complicaties of dringende vragen heeft, kunt u de eerste 24 uur na de behandeling bellen met de spoedeisende hulp: (0183) 64 44 11. Na de eerste 24 uur u uw huisarts te bellen of de huisartsenpost.