Trommelvliesbuisje bij kinderen plaatsen

Trommelvliesbuisje © Medical Visuals

Er zijn enkele redenen om een trommelvliesbuisje te plaatsen:

 • Bij acute oorontstekingen die blijven terugkomen (bij 3 maal per half jaar of 4 maal per jaar)
 • Wanneer er sprake is van gehoorverlies en eventueel een spraak-taal achterstand door de aanwezigheid van vocht in het middenoor.

 

 

Voor de behandeling

Onderzoek voor de operatie (pre-operatieve screening)

U bezoekt (voor opname in het ziekenhuis) met uw kind op de polikliniek pre-operatieve screening de anesthesioloog. Hij/zij brengt de gezondheid en eventueel medicijngebruik van uw kind in kaart. Ook krijgt u voorlichting over de verdoving en over de pijnbestrijding na de operatie.

Na het bezoek aan de anesthesioloog heeft u een gesprek met een verpleegkundige. De verpleegkundige noteert de gegevens die van belang zijn voor de behandeling in het ziekenhuis. U krijgt aanvullende informatie over de operatie en instructies voor de opname.

De voorbereiding thuis

U wordt verzocht om de medicijnen die uw kind gebruikt mee te nemen naar het ziekenhuis. In de folder Anesthesie staat vanaf wanneer uw kind niet meer mag eten en drinken. U heeft deze ontvangen bij uw bezoek aan de anesthesioloog of via cliëntenportaal MijnRivas toegekend.

Wanneer uw kind moet worden opgenomen in het ziekenhuis, is het van belang dat het weet wat er gaat gebeuren. Wat u aan uw kind vertelt, hangt natuurlijk af van de leeftijd. Door voor te lezen, te tekenen en te spelen over het ziekenhuis, kan wat u vertelt duidelijker worden.

U kunt uw kind vertellen:

 • waarom het naar het ziekenhuis moet;
 • dat het verblijf in het ziekenhuis nodig is om beter te worden (en nooit als straf bedoeld is);
 • dat er meer kinderen zijn én
 • dat een van de ouders of verzorgers in het ziekenhuis blijft (dit geldt niet voor broertjes, zusjes en andere kinderen).

Maak het kind ook duidelijk dat het ziekenhuis anders is dan thuis:

 • de bedden zijn hoger en je kunt er mee rijden;
 • er zijn verpleegkundigen die je helpen

Ter voorbereiding op de ingreep kunt u uw kind zeggen dat:

 • je geen sieraden (oorbellen, ringen) mag dragen;
 • lange haren in een paardenstaart gebonden moeten worden;
 • je misschien een zetpil krijgt (dit hangt van de ingreep af);
 • je met je bed naar de operatiekamer wordt gereden;
 • papa of mama een jas, een muts en sloffen aankrijgt;
 • papa of mama mee mag totdat je slaapt;
 • je in een kapje moet blazen en dan in slaap valt;
 • als je weer goed wakker bent, je na een paar uur naar huis mag.

Wat neemt u mee

 • oude pyjama
 • als reserve: twee oudere T-shirts
 • verzekeringspasje / gegevens
 • patiëntenpas
 • medicijnen die uw kind thuis gebruikt 
 • lievelingsspeelgoed

Aankomst en opname

Om 7.15 uur wordt uw kind verwacht op de afdeling dagverpleging (D1). Deze afdeling is het gemakkelijkst te bereiken via de hoofdingang van het ziekenhuis. U kunt zich melden bij de balie van de dagverpleging. 

Op de afdeling dagverpleging vangt een verpleegkundige u op. U kunt helpen bij het uitkleden van uw kind. Verzorg alleen uw eigen kind, ook al is bij een ander kind geen vader of moeder. 

Samen met de verpleegkundige brengt u uw kind naar de operatiekamer van de polikliniek. Vooraf krijgt u op de kamer een OK-pak aan en een muts op. 

Daarna mag u de operatiekamer in, waar uw kind van de anesthesioloog de anesthesie (narcose) krijgt. U kunt erbij blijven totdat uw kind slaapt. Vervolgens wacht u op uw kind in de uitslaapkamer. Daarna gaat u samen naar de zaal van de afdeling dagverpleging. Daar krijgt uw kind wat te drinken.

BELANGRIJK!

Mocht uw kind kort voor de opname in contact komen met een kinder- of infectieziekte, neem dan contact op met het secretariaat van de KNO-artsen, telefoonnummer, (0183) 64 42 37. Het zou namelijk een reden kunnen zijn om de opname even uit te stellen, zowel in het belang van uw kind als in dat van de andere patiëntjes. 

 

Tevens vragen wij u om uw kind bij pijn vanaf een week voor de opnamedatum alleen Paracetamol te geven. 

Vanaf 24.00 uur 's nachts voor de ingreep mag uw kind niets meer eten of drinken. Dit kan namelijk problemen geven tijdens de narcose. Indien uw kind medicijnen gebruikt (pillen, pufjes) mag het deze medicijnen op de ochtend van de ingreep wel innemen.

Tijdens de behandeling

Uw kind wordt op de dag van de operatie opgenomen. Op de operatiekamer wordt een aantal details over uw kind nog eens kort met u en het team besproken. Vervolgens brengt de anesthesioloog uw kind in slaap. Hier mag u bij aanwezig zijn. De verpleegkundige brengt u vervolgens terug naar de uitslaapkamer.  Het plaatsen van trommelvliesbuisjes duurt maar even en daarna wordt uw kind weer naar u toe gebracht. U blijft nog even op de afdeling tot uw kind goed wakker is en de KNO-arts komt halverwege de ochtend vertellen hoe de operatie gegaan is. Vervolgens mag u uw kind mee naar huis nemen.

Tijdsduur

Het plaatsen van buisjes duurt een paar minuten.

Na de behandeling

De nacontrole wordt in principe door uw eigen huisarts gedaan. De specialist van het Beatrixziekenhuis zorgt ervoor dat uw huisarts op de hoogte is van uw komst. Het is van belang dat u zelf contact opneemt met uw huisartspraktijk om een controleafspraak in te plannen. De eerste afspraak moet een week na plaatsing van de trommelvliesbuisjes plaatsvinden. Vervolgens spreekt de huisarts met u af of en wanneer hij/zij uw kind voor een tweede of verdere controle terug wil zien.

Leefregels na de behandeling

 • Uw kind mag gewoon bewegen en lopen.
 • Uw kind mag direct sporten (m.u.v. sporten waarbij water betrokken is, daarmee dient u 7 dagen te wachten).
 • Uw kind mag direct met het vliegtuig mee.

Dag 0 tot en met 7

Het oor dienst droog gehouden te worden tijdens het douchen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een kopje over het betreffende oor te plaatsen of watjes met vaseline in het oor te plaatsen tijdens het douchen.

Na dag 7

Het kind mag zonder bescherming van het oor douchen, tenzij het kind een loopoor heeft.

 • Als er sprake is van een loopoor mag uw kind niet zwemmen en moet het oor droog gehouden worden. Tijdens het douchen kan hiervoor bijvoorbeeld een kopje over het oor geplaatst worden of een watje met vaseline in het oor gedaan worden.
 • Wanneer er klachten zijn zoals doofheid of een loopoor, is een tussentijdse controle door de huisarts nodig.
 • Indien uw kind klachtvrij is, mag er na 1 week weer gezwommen worden, uw kind hoeft ook geen zwemoordoppen te dragen.
 • Indien uw kind na 1 week nog pijn heeft, kunt u uw kind zwemoordoppen laten aanmeten, dit hoeft medisch gezien overigens niet.

Pijnstilling

U mag uw kind Paracetamol (zetpil) geven volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Voeding

Voor het eten en drinken geldt geen beperking. Op de dag van de operatie mag uw kind weer gewoon alles eten.

Contact

Als u binnen 72 uur na ontslag uit het ziekenhuis klachten krijgt, of als u iets wilt vragen, bel dan onderstaande telefoonnummers.

Maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 20.00 uur
De afdeling Dagbehandeling via (0183) 64 47 52

In de nacht tussen 20.00 uur en 07.00 uur, in het weekend en op feestdagen

De huisartsenpost via (0183) 64 64 10

De medewerkers van de huisartsenpost zijn opgeleid om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. U ontvangt een advies of wordt doorverbonden. Na 72 uur kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.

Een verpleegkundige van de dagbehandeling belt u de dag na de ingreep op om te vragen hoe het met uw kind gaat. Wordt uw kind op vrijdag geopereerd dan wordt u op zaterdag niet gebeld maar de maandag daaropvolgend.