Wegspuiten van spataderen

Het onderzoek

U heeft spataderen en wilt hier iets aan laten doen. Er zijn verschillende mogelijkheden om een spatader te behandelen. Een van de mogelijkheden om spataderen te behandelen, is het laten wegspuiten van spataderen. De vaatchirurg heeft met u besproken dat het wegspuiten van de spataderen op dit moment de beste behandeling voor u is.

De vaatchirurg spuit een vloeistof (het geneesmiddel Aethoxysklerol) in de spatader. Dit gebeurt met een heel dun naaldje. Vaak zijn er meerdere prikjes nodig om de spatader te behandelen. De vloeistof zorgt ervoor dat de binnenwand van de ader beschadigd raakt. Er komt een soort ontstekingsreactie op gang waardoor de spatader dicht gaat zitten. De vele andere aderen in het been nemen de taak van de weggespoten spatader over. Na het inspuiten plakt de verpleegkundige wattenrolletjes op de ingespoten plaatsen. Daarna verbind de verpleegkundig over de wattenrolletjes een drukkend verband om bloedingen tegen te gaan. U mag na de behandeling de meegenomen steunkousen aantrekken.

Het eenmalig wegspuiten van spataderen is vaak niet voldoende. U moet meestal een aantal keer terugkomen voor verdere behandeling. Neemt u bij een volgende behandeling uw steunkous weer mee naar het ziekenhuis.

Voor het onderzoek

Ter voorbereiding op de behandeling is het volgende van belang:

 • Als u de eerste keer op de poli bent geweest heeft u steunkousen van de arts gekregen die u mee mag nemen op de dag van de behandeling.
 • Vet uw benen voor de behandeling niet in met bodylotion.
 • Kijkt u voor de behandeling goed welke spatader u deze keer behandeld wilt hebben.
 • Indien u snel onwel wordt van prikken, meld dit dan aan de verpleegkundigen. U kunt dan wellicht liggen in plaats van staan tijdens de behandeling.

Op de dag van de behandeling meldt u zich aan bij de polikliniek Chirurgie en de gastvrouw zal u de weg wijzen naar de wachtkamer. Daar wordt u opgehaald door 1 van onze verpleegkundige en hij/zij zal u voorbereiden op de ingreep.

Tijdsduur

De behandeling duurt ongeveer 10 minuten.

Na het onderzoek

Na afloop van de behandeling krijgt u een steunkous om uw been. Door de druk van de kous drukken de wanden van de spataderen tegen elkaar en kan het geneesmiddel zijn werk doen. Na de behandeling kunt u weer op eigen kracht naar huis. U mag zelf autorijden.

Weer thuis mag u alles rustig aan doen, we raden aan om niet te gaan sporten om lichamelijk zwaar werk te doen. Het verband onder de steunkousen mag u 48 uur laten zitten, als dit er eerder loslaat is dit niet erg.

Uitslag

Na ongeveer 6 weken is de spatader veranderd in een litteken en nauwelijks meer te zien.

Mogelijke complicaties/risico's

 • Door de injectievloeistof kunt u de eerste dagen pijn in het been krijgen. U mag dan zo nodig de eerste drie dagen na de behandeling driemaal daags 2 tabletten paracetamol nemen. Eventueel kunt u koelen met een kompres. Indien de pijn erger wordt of na drie dagen blijft bestaan, dient u contact op te nemen met de secretaresse van de polikliniek Chirurgie.
 • Er kunnen plaatselijk gevoelige zwellingen optreden, die soms een paarse of bruine verkleuring van de huid geven. Dit zijn ophopingen van oud bloed in de weggespoten spataderen. Dit is een normaal verschijnsel. Meestal verdwijnt deze verkleuring binnen enkele maanden, afhankelijk van uw huidskleur. Soms blijft de verkleuring bestaan.
 • Door het dragen van de steunkous zwelt uw voet soms iets op. Dit komt doordat vocht ophoopt in de voet. Dit is een normaal verschijnsel dat vanzelf verdwijnt.
 • 1 op de 100.000 patiënten is overgevoelig voor de ingespoten vloeistof. Hierdoor kan een overgevoeligheidsreactie optreden. Neemt u in dat geval contact op met de polikliniek Chirurgie.
 • Door het lekken van bloed kan een permanente bruine huidverkleuring ontstaan. Indien veel bloed buiten het bloedvat lekt, kan een wond ontstaan.

Leefregels na het onderzoek

Om tot een goed resultaat te komen na de behandeling, is het van belang dat u de volgende adviezen nauwkeurig opvolgt:

 • Het is goed om veel te bewegen en weinig stil te staan. Wij adviseren u dagelijks 30 minuten stevig te wandelen.
 • Draag de steunkousen 48 uur dag en nacht en daarna 2 weken overdag.
 • Als u wilt douchen, bescherm uw been dan met een plastic hoes/plastic zak.
 • Vijf dagen na de behandeling mag u weer sporten.
 • Ga zo min mogelijk met uw benen over elkaar zitten. Als u lang zit of vocht vasthoudt, raden wij u aan uw benen hoog te leggen. 's Nachts kunt u uw benen hoog leggen door een kussen onder het voeteneind van uw matras te leggen.
 • Ga tot 6 weken na de behandeling niet onder de zonnebank, zonnebaden of naar de sauna. Uw huid kan hierdoor verkleuren.

Contact

Heeft u nog vragen over de behandeling, dan kunt u op werkdagen contact opnemen met de Secretaresse van de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer (0183) 644205

Wij zijn te bereiken op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur.