Aneurysma

Wat is…

Een aneurysma is een lokale verwijding van een slagader.

Aneurysma’s zitten meestal in de buikslagader. Zo'n aneurysma heet een AAA: Aneurysma van de Aorta Abdominalis. Maar ook in andere slagaders kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld in slagaders in het bekken, de liezen en knieholtes. De meeste mensen met een aneurysma merken daar niets van en wordt een aneurysma pas bij toeval ontdekt als er een echo wordt gemaakt.

Er kunnen twee dingen mis gaan bij een aneurysma:

  • in een aneurysma ontstaan bloedstolsels. Die kunnen losraken en zo een afsluiting van een bloedvat veroorzaken. De bloedstolsels kunnen zo sterk groeien dat het hele aneurysma vol gaat zitten. Dan veroorzaken ze arteriële trombose;
  • een aneurysma kan zo groot worden dat het openscheurt. Dit gebeurt vooral als een aneurysma in de buikslagader (aorta) zit. U krijgt dan inwendige bloedingen en moet onmiddellijk worden geopereerd. Bij deze operatie vervangt de chirurg het te wijde deel van de slagader door een stuk kunststof (een stent).

Symptomen

Een aneurysma geeft meestal geen of weinig klachten. Daarom ontdekken artsen het vaak niet of bij toeval. Dat is anders bij een opengescheurd aneurysma; dan voelen mensen heftige pijn, meestal in de buik, rug en zij. Het bloedverlies kan leiden tot een trombose. Slechts één op de vier mensen overleeft een gescheurd aneurysma. Daarom worden grote aneurysma's geopereerd voor ze kunnen openscheuren.

Bij een opengescheurd aneurysma in de hersenen ontstaat er een hersenbloeding.

Oorzaken

Een aneurysma komt meestal door aderverkalking, maar het kan ook het gevolg zijn van een andere ziekte. Aneurysma’s komen het meest voor bij mannen boven de 60 jaar. Roken en een hoge bloeddruk verhogen het risico.