Apomofinepomp bij Parkinson

De behandeling

Als u Parkinson heeft en de medicijnen die u slikt (orale medicatie) verlichten uw klachten niet voldoende, dan kunt u Apomorfine krijgen als aanvullende medicatie. Dit medicijn krijgt u via een injectiepen of pomp toegediend. Ook als u overgevoelig bent voor de orale medicijnen, kan een behandeling met Apomorfine een oplossing zijn.

Apomorfine werkt hetzelfde als dopamine, de stof die van nature in de hersenen voorkomt en die verminderd is indien u de ziekte van Parkinson heeft. Apomorfine kan niet in tabletvorm worden gegeven. U krijgt het daarom via de huid toegediend. De stof wordt snel in uw hersenen opgenomen.

Tijdens de behandeling

U kunt de Apomorfine toegediend krijgen via injecties onder de huid of via een pompje:

 • ApoGo-pen: als u per dag maximaal vijf keer een korte periode heeft waarin uw medicijnen niet goed werken (off-periode), kunt u een injectie met Apomorfine krijgen. De injectie werkt na vijf tot tien minuten en werkt maximaal een uur. Met de ApoGo-pen geeft u zelf de injecties in uw buikhuid. U krijgt instructies hoe u dit moet doen.
 • Pomp: als u meerdere en/of langdurige periodes heeft waarin de medicijnen niet werken, kan de pomp voor u geschikt zijn. U krijgt de Apomorfine dan continu via een naaldje in de huid toegediend. Als de pomptherapie voor u geschikt is, leert u of uw partner hoe u met de pomp om moet gaan. Eventueel kan de thuiszorg worden ingeschakeld. 

Instellen op de pomp

Om u in te stellen op de Apomorfine-pomp wordt u ongeveer 1-2 weken opgenomen in het Beatrixziekenhuis.

Bijwerkingen

Apomorfine kan bijwerkingen hebben. Hieronder leest u wat de meest voorkomende bijwerkingen zijn.

Misselijkheid

Bij het starten van de Apomorfine-therapie kunt u last krijgen van misselijkheid. Om dit te voorkomen krijgt u enkele dagen van tevoren het medicijn Domperidon die dit helpt voorkomen. Na enige tijd kunt u hier geleidelijk weer mee stoppen.

Huidontstekingen

 • Als reactie op de stof Apomorfine kunnen harde rode (soms pijnlijke) zwellingen onder de huid ontstaan. Dit zijn ontstekingsreacties die worden veroorzaakt door irritatie van de huid. Behandel deze plekken dagelijks met hydrocortisonzalf. Deze zalf krijgt u op recept mee als u naar huis mag.
 • Bij het verwijderen van de naald is het aan te bevelen de insteekplaats gedurende enkele minuten af te koelen met een koelpakking. Verdwijnen de plekken niet, neem dan contact op met uw behandelend neuroloog of de Parkinson-verpleegkundige.
 • Wat eveneens kan helpen om de zwellingen in de toekomst te verminderen is een wijziging in de concentratie van de Apomorfine. De arts of verpleegkundige zal u dit voorstellen als het nodig is. Als de concentratie gehalveerd wordt, betekent dit dat de snelheid van de pomp verdubbeld wordt, zodat u nog steeds dezelfde hoeveelheid Apomorfine krijgt toegediend.

Leefregels na de behandeling

Bestellen van de materialen

De materialen die u thuis nodig heeft voor de Apomorfine-pomptherapie bestelt de Parkinson-verpleegkundige voor u bij Apotheekzorg. Zij leveren de pomp en alle overige materialen en bezorgen die bij u thuis.

Praktische informatie

 • Bewaar de Apomorfine onder de 25 graden Celsius, niet in de koelkast en bescherm het tegen licht.
 • Bewaar de pomp niet onder water en/of vochtige omgeving.
 • Voorkom morsen. Apomorfine kan permanente groene vlekken veroorzaken.
 • Als u op reis gaat kunt u kosteloos een geneesmiddelenpaspoort aanvragen bij apotheekzorg, een medisch paspoort kunt u verkrijgen bij de Parkinson-patiëntenvereniging.
 • Tijdens zwangerschap en borstvoeding kunt u geen Apomorfine gebruiken.
 • Apomorfine kan de rijvaardigheid beïnvloeden doordat u duizelig, slaperig en extreem suf kunt worden.

Contact

Uw Parkinson-verpleegkundige is uw aanspreekpunt. Vragen over de therapie kunt u stellen aan uw behandelend neuroloog en/of de Parkinson-verpleegkundige.
Meer informatie over de ApoGo-pomp en de ApoGo-pen vindt u op www.apotheekzorg.nl/clienten

Meer informatie

Er zijn verschillende behandelingen voor Parkinson mogelijk. Met de Parkinson keuzehulp krijgt u een overzicht.