Haarverlies

De behandeling

Telogeen effluvium

Het is hier noodzakelijk om de oorzaak op te sporen en (voor zover nog nodig) te behandelen. Het haarverlies kan na het verdwijnen van de oorzaak nog enkele maanden voortduren. De haargroei herstelt geleidelijk, als de oorzaak voor het haarverlies weg blijft.

Alopecia androgenetica

De behandeling is verschillend voor mannen en vrouwen. Voor beide geldt in ieder geval dat het effect van medicatie pas na enkele maanden zichtbaar wordt. Het haar groeit immers langzaam en bovendien duurt het nog enige tijd vooraleer de gekrompen haartjes opnieuw uitgroeien tot een volwaardig formaat van terminaal haar. Soms duurt het alleen al enkele maanden voor het toegenomen haarverlies stopt. Daarna kan het nog maanden duren voordat iets merkbaar is van een opnieuw toegenomen haargroei. Bij de handeling is daarom het nodige geduld vereist. Een behandeling heeft niet bij iedereen even goed resultaat.

Voor mannen en vrouwen

Minoxidil lotion (Regaine®) (Wordt niet vergoed door ziektekostenverzekering). Minoxidil lotion (Regaine®) moet 2x per dag op een droge hoofdhuid aangebracht worden. Nadien moet men de hoofdhuid minstens zes uur droog houden. Het effect is niet eerder dan na drie tot zes maanden merkbaar. Bij ruim de helft van de gebruikers wordt de haaruitval beperkt. Als het gebruik van de lotion gestaakt wordt, dan verdwijnt het effect binnen drie maanden.

Hulpmiddelen

Om het haarverlies te camoufleren kan gebruik gemaakt worden van haarstukjes, pruiken en van haartransplantatie.

Alleen voor mannen

Finasteride (Propecia®) (Wordt niet vergoed door ziektekostenverzekering). Finasteride (Propecia®) is een tablet, die 1x daags ingenomen moet worden. Het geneesmiddel blokkeert de omzetting van het mannelijke hormoon testosteron naar dihydrotestosteron in de haarzakjes. Hierdoor wordt haarverlies verminderd, soms neemt de haargroei weer iets toe. Het effect is niet eerder dan na drie tot zes maanden merkbaar.

Alleen voor vrouwen

Anti-androgene middelen. Er zijn geneesmiddelen die de werking van mannelijke hormonen verminderen. Ook vrouwen hebben, in geringe mate, mannelijke hormonen, die bijdragen aan het haarverlies. Door gebruik van deze geneesmiddelen kan bij de meeste vrouwen (niet iedereen) haarverlies beperkt worden. Het duurt ten minste zes maanden voordat het effect merkbaar wordt. Tijdens de behandeling mag men niet zwanger worden. Deze geneesmiddelen verhinderen een normale mannelijke ontwikkeling bij jongetjes. Merknamen van deze geneesmiddelen zijn onder andere: Diane 35®, Androcur®, Aldacton®, Cimetidine®, Spironolacton®, etc.

Contact

Wij hopen u voldoende op de hoogte te hebben gebracht. Heeft u toch nog vragen, stelt u deze dan gerust aan de behandelend arts.