RS virus bij kinderen

De behandeling

De diagnose

De diagnose wordt gesteld op grond van klinische verschijnselen. Bij opname in het ziekenhuis werd voorheen een RS-sneltest afgenomen. Omdat de behandeling echter niet verandert bij een positieve ofwel een negatieve testuitslag, wordt de test niet tot nauwelijks meer gedaan. Alleen bij uitzondering zal de arts hierom vragen.

Soms wordt er in overleg met de kinderarts bloed onderzocht om te kijken of er ontstekingsreacties te zien zijn en in hoeverre de benauwdheid afwijkingen geeft in de bloedwaarden.

De behandeling

Het RS-virus kan niet worden behandeld met een antibiotica, omdat een virus daar niet gevoelig voor is. De infectie geneest vanzelf. De behandeling in een ziekenhuis is van ondersteunende aard. Deze kan bestaan uit:

 • het eventueel geven van zuurstof;
 • het toedienen van vocht en voeding via de sonde of een infuus;
 • daarnaast heeft de baby veel rust nodig
 • In zeldzame gevallen is observatie en/of volledige beademing nodig op de kinder-intensive care.

Tijdens de behandeling

Nadat uw kind met het RS-virus is besmet, kan het wel vijf dagen duren voordat uw baby ook echt ziek wordt. Over het algemeen geldt dat hoe zieker uw baby is van de infectie, hoe langer het duurt voordat uw baby weer helemaal beter is. De duur van de opname kan variëren van enkele dagen tot één tot twee weken.

Als uw baby wordt opgenomen in het ziekenhuis worden de volgende handelingen uitgevoerd:

 • De neus wordt regelmatig gespoeld met fysiologisch zout om de neus en luchtwegen open te houden. Het kan nodig zijn de bovenste luchtwegen uit te zuigen, omdat de infectie veel productie van slijm geeft.
 • Uw baby krijgt een lichtsensor aan de teen of vinger om het zuurstofgehalte in het bloed te meten en drie plakkers op de buik om de ademhaling en hartslag te meten. Hiermee worden de 'vitale' functies bewaakt.
 • Uw baby wordt bij opname gewogen.
 • Vaak heeft een baby extra zuurstof nodig ter ondersteuning van de ademhaling. Uw baby krijgt dit d.m.v. een zuurstofbrilletje in de neus toegediend.
 • Indien uw baby slecht blijft drinken, krijgt hij/zij een sonde (dit is een slangetje door de neus wat naar de maag loopt waar voeding door toegediend kan worden). Soms krijgt een baby een infuus.
 • Uw baby moet zoveel mogelijk rust krijgen.
 • Uw kind wordt alleen op een aparte kamer (box) verpleegd of met meerdere kinderen die ook het RS-virus hebben.

Isolatiemaatregelen

Omdat het RS-virus erg besmettelijk is, ligt uw baby apart van andere patiënten op een zogenaamde box. Uw baby mag niet van de box af i.v.m. besmettingsgevaar. Dit geldt ook voor materialen zoals speelgoed en de fles.

Omdat het aantal kinderen dat wordt opgenomen met het RS-virus in de winter erg groot kan zijn, wordt er soms een 'RS-zaaltje' ingericht, waar twee tot drie kinderen liggen. Dit levert geen extra risico's op voor uw kind.

Op de deur hangt een kaart waarop staat dat er contact- en druppelisolatie geldt. Dit betekent dat verpleegkundigen, artsen en pedagogisch medewerkers een overschort, handschoenen en mondmasker op moeten bij binnen treden van de box om besmetting met het RS-virus naar andere patiënten te voorkomen. Ouders en bezoekers hoeven dit niet aan te doen. Voor ouders en bezoekers geldt alleen om goede handhygiëne toe te passen. Dit houdt in zowel bij binnenkomst als bij weggaan handen wassen met zeep, handen goed drogen en vervolgens handalcohol op uw handen doen. Probeer zoveel mogelijk op de box te blijven om de kans op besmetting buiten de box zo minimaal mogelijk te houden.

Na de behandeling

Uw baby mag weer naar huis als het zelf weer kan drinken en geen zuurstofbehoefte meer heeft.

Na een infectie kan uw baby nog wel enkele weken blijven hoesten en soms nog wat kortademig zijn.

Het is belangrijk dat u thuis ook nog de neus van uw baby blijft spoelen om deze open te houden. Dit kunt u doen door voor elke voeding en voor het slapen gaan de neus te spoelen met fysiologisch zout. Het spoelen volhouden, zolang uw baby nog verkouden is en last heeft van slijm en snottebellen. In deze video laten wij u zien hoe u de neus van uw kind goed spoelt.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het aangeraden om uw kind niet in contact te laten komen met andere baby's en jonge kinderen, zolang hij/zij nog hoest en verkouden is.

Hoewel het mogelijk is dat een kind opnieuw een RS-infectie oploopt in een ander jaar, is het zeer waarschijnlijk dat de symptomen veel minder ernstig zullen zijn dan de eerste keer.

Vermijd ruimtes waar gerookt wordt. Rook van sigaretten irriteert namelijk de slijmvliezen en kan daardoor de klachten in stand houden. Dit is sowieso niet goed voor de longen van baby's en kinderen en vooral niet na een luchtweginfectie.

Leefregels na de behandeling

Kan het RS-virus voorkomen worden?

Tegen een infectie met het RS-virus kan men een kind niet goed beschermen. Wel kunnen er een aantal maatregelen genomen worden, waardoor de kans op het krijgen van een RSV-infectie in de eerste levensmaanden wordt verkleind.

Volwassenen en kinderen met verkoudheden kunnen beter niet in de buurt komen van baby's en kleine kinderen. Was uw handen vaak met water en zeep, voordat de baby aangeraakt wordt. Vermijd plaatsen waar veel mensen samenkomen indien mogelijk en vermijd sigarettenrook.

Contact

Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stel ze dan gerust aan de arts of verpleegkundige van uw kind.