Epidurale injectie

Uw behandelend arts heeft u voorgesteld om u een epidurale injectie te geven in verband met uw pijnklachten. Op deze pagina leest u hoe deze behandeling verloopt.

Wat is een epidurale injectie?

De epidurale ruimte is de ruimte die rondom het ruggenmerg ligt. In deze ruimte bevinden zich onder andere de zenuwen die uit het ruggenmerg treden.

Deze zenuwen kunnen door bijvoorbeeld een hernia en een vernauwing van het wervelkanaal geïrriteerd raken. De pijnklachten kunnen zich bevinden op ieder niveau van het wervelkanaal. Afhankelijk van uw pijnklachten krijgt u een injectie ter hoogte van:

  • de nek (cervicaal);
  • de borstkas (thoracaal);
  • de rug (lumbaal)

De injectie is erop gericht om de zwelling en irritatie van de zenuwwortels te verminderen, zodat de pijnklachten afnemen. Hiervoor wordt er een pijnstillend en ontstekingsremmend middel (corticosteroïd) toegediend.

De behandeling

De behandeling wordt poliklinisch verricht. Hiervoor meldt u zich op afdeling C2.

Zodra u aan de beurt bent, wordt u naar de behandelkamer gebracht. Door het gebruik van röntgenstralen kan uw begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.

De injectie wordt verricht in zittende houding. In overleg kan er een plaatselijke verdoving gegeven worden. Vervolgens zoekt de pijnspecialist, met een speciale naald, de epidurale ruimte op. Via deze naald worden de medicijnen toegediend.

De eerste uren na de behandeling kunt last hebben van tijdelijke vermindering van gevoel en kracht in de armen of benen.

Voor de behandeling

Voor een goed verloop van de behandeling zijn de onderstaande voorbereidingen van belang:

  • Als u een verstoorde bloedstolling heeft of bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit van tevoren melden aan uw pijnspecialist. Met enkele bloedverdunners moet u een aantal dagen voor de behandeling stoppen. Uw pijnspecialist zal dit met u bespreken.
  • Als u zwanger bent, overleg dan van tevoren met uw pijnspecialist of de behandeling door kan gaan.
  • Als u overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen of latex, moet u dit voor de behandeling melden.

Na de behandeling

U mag dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand u naar huis brengt.

Na de behandeling kunt u de eerste weken een tijdelijke verergering van uw pijnklachten krijgen. U kunt eventueel extra pijnstillers innemen. Het resultaat van de behandeling is pas na enkele dagen tot weken te beoordelen. Het is goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten bemerkt. In een aantal gevallen is een herhaling of aanvullende behandeling wenselijk / noodzakelijk. Als de pijn minder wordt, kunt u weer starten met uw rugoefeningen, zelfstandig of onder begeleiding van een fysiotherapeut. Begin met de oefeningen die niet te belastend zijn of de pijn verergeren. Het is belangrijk om te bewegen en dagelijks te oefenen zodat uw spieren sterker worden.

Na ongeveer zes weken wordt u gebeld en zal het resultaat en de eventuele verdere behandeling met u besproken worden.

Mogelijke complicaties/risico's

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee.

 

  • Bij elke injectie bestaat er een mogelijkheid op het optreden van een infectie, de kans hierop is echter minimaal.
  • Hoewel de behandeling zorgvuldig wordt uitgevoerd, bestaat er een zeer kleine kans dat het ruggenmergvlies wordt aanprikt, waardoor er wat hersenvocht kan lekken. Hierdoor kunnen onschuldige maar pijnlijke hoofdpijnklachten ontstaan die meestal vanzelf overgaan. Deze hoofdpijnklachten zijn afhankelijk van uw houding en verdwijnen als u ligt. Als de hoofdpijn niet spontaan verdwijnt, kunt u contact opnemen met de secretaresse van de polikliniek pijnbestrijding.
  • Als gevolg van de injectie kan er enige tijd napijn optreden. Deze napijn kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor zo nodig een pijnstiller innemen.
  • Bij de vrouw kunnen ten gevolge van het gebruik van corticosteroïden opvliegers optreden en de menstruatie kan korte tijd ontregeld zijn. Bij diabetes patiënten kunnen de bloedsuikerwaarden de eerste dagen verstoord zijn.


Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stelt u die dan gerust. U kunt ons op werkdagen tussen 8.30 uur en 16.30 uur bellen.

Telefoonnummer polikliniek pijnbestrijding (0183) 64 4667

Indien u na de behandeling hinderlijke bijwerkingen heeft of er complicaties optreden, kunt u de eerste 24 uur na de behandeling bellen met de spoedeisende hulp: (0183) 64 44 11.Na de eerste 24 uur kunt u uw huisarts bellen of contact opnemen met de huisartsenpost.

Meer informatie