Misoprostol bij miskraam

De behandeling

U heeft met uw behandelend arts besproken om te gaan starten met Misoprostol tabletten. De miskraambehandeling met Misoprostol is momenteel de eerste keus voor behandeling, het brengt minder risico`s met zich mee dan een andere behandeling. Door Misoprostol wordt de baarmoedermond week en wordt de miskraam in gang gezet. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek gynaecologie. U kunt uw vragen ook stellen aan uw behandelend arts op de polikliniek.

Misoprostol is op de markt gebracht als medicijn tegen maagklachten en is hiervoor geregistreerd. Dit betekent niet dat dit medicijn moet worden ontraden als middel om een miskraam op gang te brengen. Cytotec® is hetzelfde als Misoprostol. 

Bij een klein deel van de patiënten (ongeveer 10-20%) komt na het inbrengen van de Misoprostol de miskraam nog steeds niet op gang en zal er alsnog een curettage plaatsvinden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Misoprostol effectief en veilig is. Het succespercentage neemt af met een toegenomen zwangerschapsduur.

Tijdens de behandeling

Start Misoprostol      Datum       Dosis
08.00 uur                                   4x tablet van 200 µg
12.00 uur                                   4x tablet van 200 µg

Om de miskraam op gang te brengen, krijgt u 8 tabletten Misoprostol mee naar huis.

De eerste dosis Misoprostol wordt in de ochtend vaginaal ingebracht, dit zijn 4 Misoprostol tabletten van 200 µg. Blijft u na het inbrengen 30 minuten liggen, om te voorkomen dat de tabletten te snel worden verloren. Op een later moment kunt u (een deel van) de tabletten in het ondergoed vinden. Dit is niet erg: het medicijn zelf is dan al door het vaginaslijmvlies opgenomen.

Na 4 uur brengt u de 2e dosis van 4 Misoprostol tabletten vaginaal in.

Tijdsduur

Het kan enige tijd duren voordat de medicijnen gaan werken en de baarmoedermond open gaat. Dit gaat vaak gepaard met buikkrampen, maar het betekent niet dat u de hele tijd buikkrampen heeft.

U kunt bij pijn eventueel Paracetamol 4 x daags 1000 mg en/of Naproxen 3 dd 250 mg gebruiken.

Over het algemeen komt de miskraam binnen 24 uur na het inbrengen van de eerste tabletten Misoprostol op gang. Het duurt vaak niet langer dan 48 uur.

Na de behandeling

Als er na 48 uur nog geen miskraam heeft plaatsgevonden neemt u contact op met de polikliniek gynaecologie (0183-644217) om de controle afspraak te vervroegen.

Controle afspraak

Wanneer de miskraam op gang is gekomen na de behandeling met Misoprostol zal er na 2 weken een controle afspraak worden gepland. Met een echo zal worden gecontroleerd of de miskraam volledig is geweest. Het is van belang dat u voor deze controle terug komt.

Menstruatie

Na een behandeling met Misoprostol komt uw eerstvolgende menstruatie meestal na 6-8 weken op gang.

Mogelijke complicaties/risico's

Bijwerkingen

Misoprostol heeft weinig bijwerkingen. Bijwerkingen die worden gemeld zijn:

  • misselijkheid
  • diarree
  • hoofdpijn
  • koorts van 38 °C tot 40 °C
  • huiduitslag/rash

Wanneer neemt u contact op met de polikliniek

  • Bij aanhoudend ruim bloedverlies. Een richtlijn is 4 of meer doordrenkte verbanden in 1 uur tijd.
  • Bij pijn die niet te dragen is ondanks het gebruik van Paracetamol of Naproxen.

De polikliniek gynaecologie is te bereiken tijdens kantooruren via nummer (0183) 64 42 17.
 In het weekend en avond kunt u contact opnemen met het algemene nummer van het ziekenhuis (0183) 64 44 44 en vragen naar de dienstdoende verloskundige.