Misoprostol bij miskraam

De behandeling

U heeft met uw behandelend arts besproken om te gaan starten met Mifepriston/Misoprostol tabletten. De miskraambehandeling met de combinatie Mifepriston/Misoprostol is momenteel de eerste keus voor behandeling, het brengt minder risico`s met zich mee dan een andere behandeling.

Mifepriston verstoort de binding tussen een vruchtzakje en de baarmoederwand. Door Misoprostol wordt de baarmoedermond week en wordt de miskraam daadwerkelijk in gang gezet. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek gynaecologie. U kunt uw vragen ook stellen aan uw behandelend arts op de polikliniek.

Wat is Mifepriston (= Mifegyne)

Mifepriston is een medicijn met anti-progestagene werking. Progesteron is een hormoon dat o.a. bijdraagt aan het innestelen van een vrucht(zakje) in de baarmoederwand. Mifepriston blokkeert die werking waardoor de ‘hechting’ van het vruchtzakje wordt verstoord.

Wat is Misoprostol (= Cytotec)

Misoprostol is niet officieel geregistreerd voor het beëindigen van de zwangerschap. Misoprostol is op de markt gebracht als medicijn tegen maagklachten en is hiervoor geregistreerd. Dit betekent niet dat dit medicijn moet worden ontraden als middel om een miskraam op gang te brengen. Cytotec© is hetzelfde als Misoprostol. Bij een klein deel van de  patiënten (ongeveer 10-20%) komt na het inbrengen/innemen van de Misoprostol de miskraam nog steeds niet op gang en zal er alsnog een curettage plaatsvinden. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Misoprostol effectief en veilig is. Het succespercentage neemt af met een toegenomen zwangerschapsduur.
Tijdens de behandeling

Dag 0AvondMifepriston 1 tablet van 200mg (slikken)
Dag 1--
Dag 2OchtendMisoprostol 4 tabletten van 200ug (vaginaal plaatsen of slikken: zie bijwerkingen)

Om de miskraam op gang te brengen, krijgt u een recept voor 1 tablet Mifepriston (200mg) en 4 tabletten Misoprostol (200ug). Het recept krijgt u op papier mee van de arts. De medicatie is op te halen bij onze ziekenhuisapotheek op de 2e verdieping in het Beatrixziekenhuis. Het tablet Mifepriston neemt u in de avond in.

De Misoprostol wordt 2 dagen later, in de ochtend vaginaal ingebracht (zie bovenstaand schema), dit zijn 4 tabletten van 200 µg. Blijft u na het inbrengen 30 minuten liggen, om te voorkomen dat de tabletten te snel worden verloren. Op een later moment kunt u (een deel van) de tabletten in het ondergoed vinden. Dit is niet erg: het medicijn zelf is dan al door het vaginaslijmvlies opgenomen.
Zoals al eerder vermeld, kunt u de tabletten Misoprostol ook slikken. De werking is hetzelfde. Mogelijk zijn er dan wel meer bijwerkingen.

Het kan enige tijd duren voordat de medicijnen gaan werken en de baarmoedermond open gaat. Dit gaat vaak gepaard met buikkrampen, maar het betekent niet dat u de hele tijd buikkrampen heeft. 
U kunt bij pijn eventueel Paracetamol  4 x daags 1000 mg en/of Naproxen 3 dd 250 mg gebruiken.  Deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist.

Over het algemeen komt de miskraam binnen 24 uur na het inbrengen van de eerste tabletten Misoprostol op gang. Het duurt meestal niet langer dan 48 uur.

Na de behandeling

Na een behandeling met Mifepriston/Misoprostol komt uw eerstvolgende menstruatie meestal na  6-8 weken op gang. 

Controle afspraak

Wanneer de miskraam op gang is gekomen na de behandeling met Mifepriston/Misoprostol zal er na 2 weken een controle afspraak worden gepland.  Met een echo zal worden gecontroleerd of de miskraam volledig is geweest. Het is van belang dat u voor deze controle terug komt.

Mogelijke complicaties/risico's

Bijwerkingen

Misoprostol heeft weinig bijwerkingen. Bijwerkingen die worden gemeld zijn:
•    misselijkheid
•    diarree
•    hoofdpijn
•    koorts van 38 °C tot 40 °C
•    huiduitslag/rash

Misoprostol kan zowel vaginaal worden ingebracht als worden geslikt. Indien u de tabletten slikt, is de kans op bijwerkingen groter. De kans op succesvolle werking is bij beide methoden ongeveer gelijk.

Wanneer neemt u contact op met de polikliniek

  • Bij aanhoudend ruim bloedverlies. Een richtlijn is 4 of meer ‘doordrenkte’ verbanden in 1 uur tijd.
  • Bij pijn die niet te dragen is ondanks het gebruik van Paracetamol of Naproxen.

De polikliniek gynaecologie is te bereiken tijdens kantooruren via nummer 0183 644283. In het weekend en avond kunt u contact opnemen met het algemene nummer van het ziekenhuis  0183 644444 en vragen naar de dienstdoende verloskundige. 
Als er na 48 uur nog geen miskraam heeft plaatsgevonden neemt u contact op met de  polikliniek gynaecologie om de controle afspraak te vervroegen. 

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan gerust contact op met de  polikliniek gynaecologie. De polikliniek is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 16:30 uur op telefoonnummer 0183 644283.