Allergie ethyl PABA (benzocaïne)

Wat is…

U bent allergisch voor ethyl PABA; wat nu?

Bij u is een allergie voor ethyl PABA aangetoond. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan hierdoor een eczeem ontstaan of kan een bestaand eczeem toenemen. Het is daarom belangrijk dat u probeert om contact met ethyl PABA zo veel mogelijk te vermijden. Deze informatiepagina kan u hierbij behulpzaam zijn.

Wat is ethyl PABA?

Ethyl PABA is een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor verdoving van de huid en slijmvliezen (anaestheticum). Het is afgeleid van p-aminobenzoëzuur en behoort tot de anesthetica van het 'ester' -type. De lokale anesthetica zoals die door (tand)artsen ingespoten worden behoren tot een andere groep; het 'amide'-type. Deze zullen naar verwachting geen problemen geven, ook niet wanneer u allergisch bent voor ethyl PABA. Ethyl PABA wordt soms ook benzocaïne genoemd. Dus wanneer 'benzocaïne' vermeld wordt, dan bent u ook voor dat product allergisch.

 

In welke producten komt ethyl PABA voor?

Ethyl PABA wordt in geneeskundige en diergeneeskundige preparaten gebruikt voor oppervlakkige, lichte verdoving van de huid of slijmvliezen. Het is te vinden in producten die zowel met als zonder doktersrecept afgeleverd worden en dus ook buiten de apotheek om verkrijgbaar zijn.Het aantal preparaten waar ethyl PABA of daaraan verwante stoffen in gebruikt worden is de laatste jaren in Nederland sterk afgenomen. Zo komen ze hier niet meer voor in neus- en oordruppels, mondspoelsels, keeltabletten en hoestsiroop. Wel nog in sommige druppels die de oogarts gebruikt, producten tegen aambeien en jeuk en een enkele keer als toevoeging aan injecteerbare geneesmiddelen (vitamine B-complex). In de diergeneeskunde worden, behalve als inspuitbaar lokaal anaestheticum, soortgelijke preparaten gebruikt bij de behandeling van tepelkloven. Het gebruik in cosmetica en toiletartikelen is niet toegestaan.

Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?

Het is belangrijk dat ethyl PABA bevattende preparaten vermeden worden, om te voorkomen dat bestaande huidafwijkingen toenemen of nieuwe plekken met eczeem ontstaan. Het melden van deze allergie bij uw apotheek en behandelend arts is belangrijk, omdat zij er dan op toe kunnen zien dat deze preparaten niet meer aan u verstrekt worden. Daarnaast moet u zelf opletten met medicinale producten die u zonder recept koopt, bijvoorbeeld bij de drogist. Vraag uw dierenarts, indien deze u medicijnen geeft die u zelf aan dieren moet toedienen, of deze ethyl PABA of daar aan verwante anesthetica van het 'ester'-type bevatten. Indien dit zo is, is het verstandig het contact met deze middelen te vermijden.

 

Zijn er andere stoffen die u moet mijden?

Als u allergisch bent voor ethyl PABA, bent u meestal ook allergisch voor andere lokale anesthetica die behoren tot het 'ester'-type, zoals butylaminobenzoaat, procaïne, tetracaïne en soms voor het min of meer verwante cinchocaïne. De lokale anesthetica zoals de tandarts die gebruikt (articaïne, prilocaïne) geven hoogst zelden eczeemklachten of andere allergische verschijnselen. Er zijn nog talrijke stoffen die in chemisch opzicht enigszins lijken op ethyl PABA. Zo komt het een enkele keer voor dat iemand die allergisch is voor ethyl PABA ook reageert op bijvoorbeeld haar- en kledingverfstoffen (p-fenyleendiamine en p-aminoverbindingen).

 

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

Raadpleeg uw apotheek en controleer de samenstelling voor zover die op de verpakking vermeld staat. Indien een arts u een geneesmiddel voorschrijft waarschuw deze dan dat u allergisch bent voor ethyl PABA (= benzocaïne).

 

Symptomen

Hoe ziet dit allergisch contacteczeem door ethyl PABA eruit?

Allergisch contacteczeem veroorzaakt door ethyl PABA ziet er uit als jeukende, rode huiduitslag met zwelling en blaasjes. Soms wordt het eczeem nattend. Verder ontstaat schilfering en kunnen zich korstjes vormen. Het eczeem komt voor op plaatsen waar het ethyl PABA bevattende preparaat gebruikt werd. Omdat de omgeving van zo’n plek vaak besmet raakt met het product is de kans dat het eczeem zich uitbreidt naar de omgeving groot. Besmetting van totaal andere gebieden via de handen wordt regelmatig gezien. Bij toepassing van het gebied van de geslachtsorganen en de anus is uitbreiding naar bijvoorbeeld de dijen, handen, armen en het gelaat niet ongewoon. Een allergische reactie op ethyl PABA preparaten, die via de mond ingenomen worden, kan zich uiten als uitslag aan de lippen en mondhoeken, afwijkingen en branden van de tong en mond, eczeem aan de handen (meestal met blaasjes) en/of uitgebreid eczeem elders op het lichaam.

 

Oorzaken

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met ethyl PABA?

Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met ethyl PABA . Het kan ook zijn dat na het staken van het gebruik van het ethyl PABA bevattende preparaat het eczeem niet geheel of totaal niet verdwijnt. Dit komt omdat deze preparaten vaak gebruikt worden op een al bestaande afwijking, zoals ontstoken (eczemateuze) huiddelen, zoals bijvoorbeeld bij aambeien. Het zal duidelijk zijn dat in dergelijke gevallen de oorspronkelijke kwaal aanwezig blijft, ook als het gebruik van de ethyl PABA zalf wordt gestaakt.