Cerclage van de cervix (een bandje om de baarmoederhals)

De behandeling

U wordt opgenomen op de afdeling Dagverpleging (1 Zuid) van het ziekenhuis om een cerclage van de cervix te ondergaan. Een cerclage van de cervix is een behandeling, waarbij rondom de baarmoederhals een onoplosbaar kunststof bandje wordt gehecht ter versteviging. De behandeling wordt gedaan om een vroegtijdige bevalling te voorkomen.

Anesthesie

De behandeling vindt plaats onder algehele anesthesie (verdoving) of onder regionale anesthesie (ruggenprik). De anesthesioloog bespreekt dit voor de behandeling met u op de polikliniek pre-operatieve screening.

Voor de behandeling

Dieet

U moet nuchter zijn. Dit betekent dat u voor de operatie vanaf 24.00 uur 's nachts niets meer mag eten, drinken of roken. Uw medicijnen mag u in overleg met de anesthesioloog eventueel met weinig water innemen.

Douchen

Op de dag van de operatie moet u zich ‘s morgens douchen.

Verbandmiddelen

Zorg ervoor dat u damesverband in huis heeft in verband met eventueel vloeien na de behandeling.

Infuus

Voor de behandeling krijgt u soms een infuus met weeënremmende middelen.

Tijdsduur

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. De tijd dat u van de afdeling bent, is meestal langer.

Duur van de opname

De opname duurt meestal één à twee dagen. Afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden en het herstel, kan hiervan worden afgeweken.

Na de behandeling

Dieet

De eerste uren na de behandeling krijgt u op de afdeling iets lichts te eten en te drinken. Daarna mag u weer eten zoals u gewend was.

Medicijnen

Als u medicijnen gebruikt, kunnen deze in overleg met de arts worden hervat.

Wondverzorging

De eerste 2 weken na de operatie mag u geen gemeenschap hebben. Het kan voorkomen dat u na de behandeling enige tijd gaat vloeien. U moet ook in de gaten houden of u weeën krijgt. Als u weeën krijgt moet u contact opnemen met uw gynaecoloog.

Douchen en baden

Na de operatie mag u gewoon douchen; echter de eerste week niet baden.

Mobiliteit

U mag dezelfde dag weer bewegen en oplopen. U moet het na de behandeling echter rustig aan doen. Dit betekent dat u mantelzorg nodig heeft. Dit kunt u het beste vóór uw opname regelen.

Werkhervatting

In overleg met uw arts.

Mogelijke complicaties/risico's

Geen enkele operatie is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij de cerclage van de cervix de normale risico’s op complicaties van een operatie, zoals een nabloeding, wondinfectie, trombose en longontsteking. Daarnaast bestaat er een kleine kans dat de vruchtzak wordt aangeprikt, zodat de vrucht verloren kan worden.

Contact

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stelt u deze dan gerust aan de arts of verpleegkundige.