Herpes Zoster

Wat is…

Herpes Zoster, beter bekend als gordelroos, is een virale ziekte die een huidziekte veroorzaakt. Deze gaat gepaard met roodheid en met vocht gevulde blaasjes. De blaasjes vormen korstjes en kunnen blijvende littekens geven.

Symptomen

De eerste symptomen zijn ernstige pijn of jeuk, gevolgd door roodheid van de huid. Tenslotte enkele of meerdere met vocht gevulde blaasjes. De verspreiding van de blaasjes volgt het patroon van de aangedane zenuw. De pijn is meestal hevig en gaat gepaard met branderigheid, een kloppend gevoel en overgevoeligheid van de aangedane huid. Herpes Zoster zit meestal in de zenuwen rond het oog, vooral de zenuw die het gevoel van het bovenooglid, de huis van het voorhoofd en de neuspunt verzorgt. Als het virus de gevoelszenuw van het oog infecteert, kan dit leiden tot ernstige problemen zoals hoornvlieszweren, ontsteking en glaucoom. Deze verschijnselen kunnen gelijktijdig met de huidsymptomen ontstaan, maar ook weken nadat de blaasjes zijn verdwenen. De aanhoudende pijn wordt veroorzaakt door beschadiging van de gevoelszenuwen die nog jaren overgevoelig kunnen blijven.

Oorzaken

Het Varicella Zoster-virus, hetzelfde virus als van waterpokken, is de veroorzaker van de Herpes Zoster. Na jaren in een soort slaapstadium te hebben verkeerd, kan het virus weer actief worden. Dit gebeurt meestal bij oudere mensen of bij mensen met een verminderde afweer.