Reumatologie

Het specialisme

De medewerkers van de afdeling reumatologie onderzoeken en behandelen mensen met klachten aan botten, gewrichten, spieren, en/of de inwendige organen.

Reuma is een verzamelnaam voor ongeveer 200 verschillende reumatische ziekten. Deze zijn in te delen in vier groepen:

  • artritis (gewrichtsontsteking);
  • bindweefsel- of systeemziekten (ontsteking van gewrichten, ogen, bloedvaten en/of interne organen);
  • artrose (gevolg van verloren gaan van kraakbeen);
  • weke delen-reuma (ontstekingen van pezen, peesaanhechtingen, banden, slijmbeurzen en spieren).

Veelgestelde vragen

Onderstaande informatie is bedoeld voor patiënten die TNF-Alfaremmers gebruiken. Veelgestelde vragen over deze medicijnen zijn ingedeeld in drie groepen:

  • algemene vragen;
  • vragen over het afhalen van de TNF-Alfaremmers;
  • vragen over het thuisbezorgen van de TNF-Alfaremmers

Algemene vragen

1. Ik ga starten met TNF-Alfaremmers. Wat moet ik nu doen?

De arts of verpleegkundige van de polikliniek zal met u bespreken wanneer u met de TNF-Alfaremmers gaat starten. De eerste toediening via injectie vindt altijd plaats op de polikliniek, zodat de arts of verpleegkundige u instructie kan geven over het zelf injecteren.

Mocht u zich na de eerste keer nog niet helemaal vertrouwd voelen met het zelf injecteren, dan kunt u voor de tweede injectie ook naar de polikliniek komen en wordt u geholpen bij het injecteren.

2. Ik ben nu twee keer geholpen met het injecteren, maar wil dit toch liever niet zelf gaan doen. Wat kan ik doen?

Als u zichzelf na één of twee instructiegesprekken niet kunt of wilt injecteren, bespreekt u dit dan met de arts of verpleegkundige van de polikliniek. Zij kunnen dan verdere oplossingen met u bespreken.

Vragen over het afhalen van de TNF-Alfaremmers

1. Mijn TNF-Alfaremmers zijn bijna op en ik hoef voorlopig niet in het ziekenhuis te komen. Wat moet ik nu doen?

Neemt u svp contact op met de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Zij kunnen dan een afhaal- of bezorgafspraak met u maken. Het telefoonnummer is 0183-64 20 42 (ma t/m vrij van 8.00-16.30 uur). Het e-mailadres is apotheek.extramuraal@rivas.nl.

Houd svp rekening met een verwerkingstijd van minimaal drie werkdagen bij afhalen (bij thuisbezorging kan dit iets langer zijn).

2. Ik heb mijn TNF-Alfaremmers de eerste keer afgehaald bij de apotheek van het Beatrixziekenhuis, maar wil de medicatie voortaan liever thuisbezorgd krijgen. Kan dat?

Bij uitzondering kunnen de TNF-Alfaremmers thuisbezorgd worden. U kunt contact opnemen met de apotheek van het Beatrixziekenhuis om dit te bespreken. Het telefoonnummer is 0183-64 20 42 (ma t/m vrij van 8.00-16.30 uur). Het e-mailadres is apotheek.extramuraal@rivas.nl.

3. Op de dag van de afhaalafspraak ben ik vergeten langs te gaan bij de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Wat moet ik nu doen?

Neemt u svp contact op met de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Zij kunnen dan een nieuwe afhaalafspraak met u maken. Het telefoonnummer is 0183-64 20 42 (ma t/m vrij van 8.00-16.30 uur). Het e-mailadres is apotheek.extramuraal@rivas.nl.

4. Op de dag van de afhaalafspraak ben ik ziek of kan ik om een andere reden niet naar het ziekenhuis komen. Wat moet ik nu doen?

Neemt u svp zo spoedig mogelijk contact op met de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Zij kunnen dan een nieuwe afhaalafspraak met u maken. Het telefoonnummer is 0183-64 20 42 (ma t/m vrij van 8.00-16.30 uur). Het e-mailadres is apotheek.extramuraal@rivas.nl.

5. Vanwege ziekte of een operatie moet ik enige tijd stoppen met de TNF-Alfaremmers, maar ik heb wel een afhaalafspraak gemaakt met de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Wat moet ik nu doen?

Neemt u svp contact op met de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Zij kunnen de afspraak annuleren of een nieuwe afhaalafspraak met u maken. Het telefoonnummer is 0183-64 20 42 (ma t/m vrij van 8.00-16.30 uur). Het e-mailadres is apotheek.extramuraal@rivas.nl.

6. Ik ben mijn koeltasje van de fabrikant kwijt of het is kapot. Wat kan ik nu doen?

Neemt u svp contact op met de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Zij kunnen u verder advies geven. Het telefoonnummer is 0183-64 20 42 (ma t/m vrij van 8.00-16.30 uur). Het e-mailadres is apotheek.extramuraal@rivas.nl.

7. Ik wil mijn TNF-Alfaremmers graag in het weekend ophalen in de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Kan dit?

Dit is helaas niet mogelijk. Mocht u behoefte hebben om uw TNF- Alfaremmers op te halen in het weekend, kunt u dit kenbaar maken aan de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Het telefoonnummer is 0183-64 20 42 (ma t/m vrij van 8.00 -16.30 uur) Het e-mailadres is apotheek.extramuraal@rivas.nl.

Vragen over het thuisbezorgen van de TNF-Alfaremmers

1. Hoe weet ik op welk tijdstip ik de bezorging van mijn TNF-Alfaremmer kan verwachten?

U kunt de dag van de bezorging `s morgens tussen 8.00 en 10.00 uur telefonisch contact opnemen met afdeling Transport van het Beatrixziekenhuis, Zij geven u een indicatie van het tijdstip van bezorgen. Het telefoonnummer van afdeling Transport van het Beatrixziekenhuis is 0183-64 45 62.

2. Hoe lang moet ik op de dag van bezorging thuisblijven?

Wij streven ernaar u op de bezorgdag een tijdsbestek van twee uur te noemen. Bijvoorbeeld: ’s ochtends tussen 10 en 12 uur. U krijgt dit te horen wanneer u belt met de afdeling Transport van het Beatrixziekenhuis. Het telefoonnummer van afdeling Transport van het Beatrixziekenhuis is 0183-64 45 62.

3. Ik wil mijn TNF-Alfaremmers graag ’s avonds of in het weekend thuis bezorgd krijgen. Is dit mogelijk?

Dit is helaas niet mogelijk, maar u kunt dit wel kenbaar maken aan de apotheek van het Beatrixziekenhuis als u hier behoefte aan heeft. Het telefoonnummer is 0183-64 20 42 (ma t/m vrij van 8.00 -16.30 uur). Het e-mailadres is apotheek.extramuraal@rivas.nl 

4. Ik was helaas, ondanks de bezorgafspraak, niet thuis toen de bezorger langs kwam. Wat moet ik nu doen?

Neemt u svp contact op met de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Zij kunnen dan een nieuwe afhaal- of bezorgafspraak met u maken. Het telefoonnummer is 0183-64 20 42 (ma t/m vrij van 8.00-16.30 uur). Het e-mailadres is apotheek.extramuraal@rivas.nl.

5. Toen ik de verpakking open maakte, bleek dat er iets mis gegaan is met de medicatie. Wat moet ik nu doen?

Neemt u svp contact op met de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Zij kunnen dan met u bespreken wat er moet gebeuren. Het telefoonnummer is 0183-64 20 42 (ma t/m vrij van 8.00-16.30 uur). Het e-mailadres is apotheek.extramuraal@rivas.nl.

De bezorger is niet bevoegd met u te overleggen over de medicatie en kan daar geen uitspraken over doen.

6. Mijn naaldencontainer is vol. Wat moet ik nu doen?

Neemt u svp contact op met de apotheek van het Beatrixziekenhuis. Zij geven dan opdracht aan de bezorger om uw volle naaldencontainer mee te nemen. De bezorger zorgt ervoor dat deze op de juiste manier afgevoerd wordt als speciaal afval.

Zorgt u er svp voor, dat de naaldencontainer goed gesloten is, voordat u deze aan de bezorger overhandigt. Hij/zij mag geen open naaldencontainers meenemen en mag de naaldencontainer ook niet zelf sluiten. Dit om ongelukken met naalden te voorkomen.
Als u een volle naaldencontainer inlevert, dan krijgt u op dat moment gelijk een nieuw, leeg exemplaar van de bezorger.

Afspraak maken

Over het algemeen zal uw eerste contact met de reumatoloog via de polikliniek verlopen. Op doorverwijzing van uw huisarts of via een andere specialist. U kunt voor een bezoek aan de reumatoloog terecht op onze polikliniek in Gorinchem of de Lingepolikliniek in Leerdam.

Wilt u een afspraak maken voor een polikliniekbezoek? Belt u dan met de polikliniek Reumatologie via telefoonnummer (0183) 64 43 75 of in Leerdam via (0345) 61 35 46. Zij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.

Is er acute hulp noodzakelijk, waarschuw dan uw huisarts. Deze kan direct met de dienstdoende reumatoloog overleggen, waarna u, al dan niet per ambulance, naar het ziekenhuis wordt gebracht. Indien wachten op de huisarts naar uw oordeel niet verantwoord is bel dan het alarmnummer 112.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op: