Sleeve injectie

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om u een sleeve injectie te geven in verband met uw pijnklachten. Op deze pagina leest u hoe deze behandeling verloopt.

Wat is een sleeve injectie?

Tussen twee wervels komt aan iedere zijde een zenuwwortel uit de wervelkolom. Deze zenuwwortel is belangrijk voor de pijnsignalen.

De zenuwwortels kunnen geïrriteerd raken, bijvoorbeeld door een hernia of een vernauwing van het wervelkanaal. Uw pijnklachten kunnen in de lage rug tot in de voet aanwezig zijn. Op grond van uw klachtenpatroon en het neurologisch onderzoek weet uw behandelend arts welke zenuwwortel de uitstralende pijn in uw been veroorzaakt. Door deze zenuwwortel te verdoven, kan de pijn niet verder worden voorgeleidt. De injectie is erop gericht om de zwelling en irritatie van de zenuwwortels te verminderen, zodat de pijnklachten afnemen. Hiervoor worden een pijnstillend en ontstekingsremmend middel (corticosteroïden) toegediend. Men noemt de zenuwwortelinjecties met corticosteroïden een sleeve injectie omdat de medicijnen rond de manchet (sleeve) van de zenuwwortel worden ingespoten.

De behandeling

De behandeling wordt poliklinisch verricht. U meldt zich op afdeling C2. Zodra u aan de beurt bent, wordt u naar de behandelkamer gebracht. Door het gebruik van röntgenstralen kan uw begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.

U komt in buikligging op de behandeltafel te liggen. De juiste plaats van de blokkade wordt bepaald en deze plaats wordt gemarkeerd. In overleg met u kan er een lokale verdoving gegeven worden. Hierna brengt de pijnspecialist onder röntgendoorlichting de naald op de juiste plaats en wordt er een klein beetje contrastvloeistof ingespoten. De zenuwwortel wordt hierdoor zichtbaar op de röntgenfoto. Vervolgens wordt de medicatie toegediend.

Voor de behandeling

Voor een goed verloop van de behandeling zijn de onderstaande voorbereidingen van belang:

 

 • Als u een verstoorde bloedstolling heeft of bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit melden aan uw specialist. Met enkele bloedverdunners moet u een aantal dagen voor de behandeling stoppen. Uw specialist zal dit met u bespreken.
 • Als u zwanger bent, kunt u deze behandeling niet ondergaan omdat er gewerkt wordt met röntgen stralen
 • Als u ziek bent of koorts heeft op de dag van de behandeling moet u de afspraak afzeggen en moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden.
 • Als u overgevoelig/allergisch bent voor bepaalde medicijnen, contrastmiddelen of latex, moet u dit voor de behandeling melden.
 • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief aan het verkeer deelnemen. Zorgt u daarom altijd voor begeleiding.

Tijdsduur

De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. De eerste uren na de behandeling kunt u last hebben van een tijdelijke vermindering van gevoel en kracht in het aangedane been.

Na de behandeling

U mag dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand u naar huis brengt. Na de behandeling kunt u de eerste weken een tijdelijke verergering van uw pijnklachten krijgen. U kunt eventueel extra pijnstillers innemen.

Het resultaat van de behandeling is pas na enkele dagen tot weken te beoordelen. Het is goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten bemerkt. In een aantal gevallen is een herhaling of aanvullende behandeling wenselijk/noodzakelijk.

Als de pijn minder wordt, kunt u weer starten met uw rugoefeningen, zelfstandig of m.b.v. een fysiotherapeut. Begin met de oefeningen, die niet te belastend zijn of de pijn verergeren.

Het is belangrijk om te bewegen en dagelijks te oefenen zodat uw spieren sterker worden.

De pijnconsulent belt u na ongeveer zes weken en zal het resultaat en de mogelijke verdere behandeling met u bespreken.

Mogelijke complicaties/risico's

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee.

 • Bij elke injectie bestaat er een mogelijkheid op het optreden van een infectie, door steriel te werken is dit risico heel klein.
 • Tijdens de behandeling kunt u tijdens het inspuiten van de medicijnen (extra) pijn ervaren, dit is van korte duur.
 • Bij de vrouw kunnen opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord worden.
 • De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet betrouwbaar!
 • Bij diabetes patiënten kunnen de bloedsuikerwaarden de eerste dagen verstoord zijn door het ontstekingsremmende medicijn.
 • Ook kan er een allergie voor de ingespoten medicatie optreden.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stelt u die dan gerust. U kunt ons op werkdagen tussen 8.30 uur en 16.30 uur bellen.

Telefoonnummer polikliniek pijnbestrijding (0183) 64 2075

Indien u na de behandeling hinderlijke bijwerkingen heeft of er complicaties optreden, kunt u de eerste 24 uur na de behandeling bellen met de spoedeisende hulp: (0183) 64 44 11.Na de eerste 24 uur kunt u uw huisarts bellen of contact opnemen met de huisartsenpost.

Meer informatie