Ganglion impar blokkade (Walther)

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om u een ganglion impar blokkade te geven in verband met uw pijnklachten. Op deze pagina leest u hoe deze behandeling verloopt.

Wat is een blokkade van de ganglion impar?
Het ganglion impar is een zenuwknoop, die zich bevindt aan de voorzijde van het heiligbeen(sacrum) en het staartbeen (os coccygis). Deze zenuwknoop kan een belangrijke rol spelen bij pijn ter hoogte van het staartbeen, het rectum of rond de anus en het urethra gebied. Een blokkade van het ganglion impar is een inspuiting met een verdoving ter hoogte van het staartbeen

De behandeling

De behandeling wordt verricht via de dagbehandeling. Hiervoor meldt u zich voor de poliklinische behandeling op afdeling D1, zorg ervoor dat u minimaal 15 minuten voor de afspraak aanwezig bent. Ter voorbereiding krijgt u een operatiejasje aan, soms wordt er van tevoren een infuusnaald ingebracht.

U wordt met bed naar de wachtruimte van de polikliniek pijnbestrijding gebracht en daar aangemeld. Door het gebruik van röntgenstralen kan uw begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.

U komt in buikligging op de behandeltafel te liggen. De juiste plaats van de blokkade wordt bepaald en deze plaats wordt gemarkeerd. In overleg met u kan er een lokale verdoving gegeven worden. Hierna brengt de pijnspecialist onder röntgendoorlichting de naald op de juiste plaats en wordt er een klein beetje contrastvloeistof ingespoten. De zenuwknoop wordt hierdoor zichtbaar op de röntgenfoto. Afhankelijk van het doel van de behandeling kan er medicatie ingespoten worden om de zenuwknoop te verdoven of er kan met behulp van milde elektrisch stroom een signaal aan de zenuwknoop worden afgegeven.

De arts controleert de plaats van de naald met behulp van kleine teststroompjes. U krijgt hierbij een (mild) prikkelend gevoel. Als de naald op de juiste plaats staat, behandelt de pijnspecialist de zenuwknoop met een elektrische stroompje.

Voor de behandeling

Voor een goed verloop van de behandeling zijn de onderstaande voorbereidingen van belang:

 • Als u een verstoorde bloedstolling heeft of bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit melden aan uw specialist. Met enkele bloedverdunners moet u een aantal dagen voor de behandeling stoppen. Uw specialist zal dit met u bespreken.
 • Als u zwanger bent, kunt u deze behandeling niet ondergaan omdat er gewerkt wordt met röntgen stralen.
 • Als u ziek bent of koorts heeft op de dag van de behandeling moet u de  afspraak afzeggen en moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden.
 • Als u overgevoelig/allergisch bent voor bepaalde medicijnen, contrastmiddelen of latex, moet u dit voor de behandeling melden.
 • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief aan het verkeer deelnemen. Zorgt u daarom altijd voor begeleiding.

Tijdsduur

De gehele behandeling duurt ongeveer 15-30 minuten.

 

Na de behandeling

 • U mag dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand u naar huis brengt.
 • Na de behandeling kunt u de eerste weken een tijdelijke verergering van uw pijnklachten krijgen. U kunt eventueel extra pijnstillers innemen.
 • Het resultaat van de behandeling is al na een paar dagen te beoordelen. Het is goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten bemerkt. In een aantal gevallen is een herhaling of aanvullende behandeling noodzakelijk. Na ongeveer 6 weken heeft u een telefonisch consult en zal het resultaat en eventuele verdere behandeling met u besproken worden.

Mogelijke complicaties/risico's

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee.

 • Bij elke injectie bestaat er een mogelijkheid op het optreden van een infectie, door steriel te werken is dit risico heel klein. Raadpleeg uw arts als u koorts krijgt.
 • Tijdens de behandeling kunt u tijdens het inspuiten van de medicijnen (extra) pijn ervaren, dit is van korte duur.
 • Bij de vrouw kunnen opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord worden.
 • De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet betrouwbaar!
 • Bij diabetes patiënten kunnen de bloedsuikerwaarden de eerste dagen verstoord zijn door het ontstekingsremmende medicijn.
 • Ook kan er een allergie voor de ingespoten medicatie optreden.
 • Er kan een bloeduitstorting ontstaan als er een bloedvaatje is geraakt; dit veroorzaakt een blauwe plek en soms ook enige napijn.
 • Het is mogelijk dat u last krijgt van pijn in de lies; dit komt door prikkeling van de zenuw, deze pijn neemt na een paar dagen af.
 • Soms ontstaat er een tijdelijke gevoelsvermindering op de plaats van de behandeling.
 • Tijdelijke blaasfunctiestoornissen kunnen optreden.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stelt u die dan gerust. U kunt ons op werkdagen tussen 8.30 uur en 16.30 uur bellen.

Telefoonnummer polikliniek pijnbestrijding: (0183) 64 2075

                                                                   

Indien u na de behandeling hinderlijke bijwerkingen heeft of er complicaties optreden, kunt u de eerste 24 uur na de behandeling bellen met de spoedeisende hulp: (0183) 64 44 11. Na de eerste 24 uur kunt u uw huisarts bellen of contact opnemen met de huisartsenpost.