Ganglion impar blokkade (Walther)

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om u een Ganglion Impar blokkade te geven in verband met uw pijnklachten. In deze folder leest u hoe deze behandeling verloopt.

Wat is een blokkade van de Ganglion Impar?
Het Ganglion Impar is een zenuwknoop, die zich bevindt aan de voorzijde van het heiligbeen(sacrum) en het staartbeen(os coccygis). Deze zenuwknoop kan een belangrijke rol spelen bij pijn ter hoogte van het staartbeen, het rectum of rond de anus. Een blokkade van het Ganglion Impar is een inspuiting met een verdoving ter hoogte van het staartbeen.

De behandeling

Hiervoor meldt u zich voor de behandeling op afdeling C2. Door het gebruik van röntgenstralen kan uw begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.

U komt in buikligging op de behandeltafel te liggen. De juiste plaats van de blokkade wordt bepaald met röntgendoorlichting en deze plaats wordt gemarkeerd. In overleg met u kan er een lokale verdoving gegeven worden. Hierna brengt de pijnspecialist onder röntgendoorlichting de naald op de juiste plaats en wordt er een klein beetje contrastvloeistof ingespoten. De zenuwknoop wordt hierdoor zichtbaar op de röntgenfoto. Afhankelijk van het doel van de behandeling kan er medicatie ingespoten worden om de zenuwknoop te verdoven of er kan met behulp van milde elektrisch stroom een signaal aan de zenuwknoop worden afgegeven.

De arts controleert de plaats van de naald met behulp van kleine teststroompjes. U krijgt hierbij een (mild) prikkelend gevoel. Als de naald op de juiste plaats staat, behandelt de pijnspecialist de zenuwknoop met elektrische stroom. De gehele behandeling duurt ongeveer 15-20 minuten.

Na de behandeling neemt u plaats in de opvangkamer voor ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

U mag dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand u naar huis brengt.

Na de behandeling kunt u de eerste weken een tijdelijke verergering van uw pijnklachten krijgen. U kunt eventueel extra pijnstillers innemen.

Het resultaat van de behandeling is al na een paar dagen te beoordelen. Het is goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op de pijnklachten bemerkt. In een aantal gevallen is een herhaling of aanvullende behandeling noodzakelijk.

Na ongeveer 6 weken wordt u gebeld en zal het resultaat en de eventuele verdere behandeling met u besproken worden.

 

Belangrijk

 

Voor een goed verloop van de behandeling zijn de onderstaande voorbereidingen van belang:

 • Als u een verstoorde bloedstolling heeft of bloed verdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit melden aan uw specialist.
 •  Als u een pacemaker/ICD heeft, moet u dit van tevoren melden aan uw specialist.
 •  Als u zwanger bent, kunt u deze behandeling niet ondergaan omdat er gewerkt wordt met röntgenstralen.
 • Als u ziek bent of koorts heeft op de dag van de behandeling moet u de afspraak afzeggen en moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden.
 • Als u overgevoelig/allergisch bent voor bepaalde medicijnen, contrastmiddelen of latex, moet u dit voor de behandeling melden.
 • Na de behandeling mag u dezelfde dag niet meer actief aan het verkeer deelnemen. Zorgt u daarom altijd voor begeleiding.

Mogelijke complicaties/risico's

Elke medische behandeling brengt risico’s met zich mee.

 • Bij elke injectie bestaat er een mogelijkheid op het optreden van een infectie, door steriel te werken is dit risico heel klein.
 • Er is een kleine kans op het ontstaan van een bloeding.
 • Er is een zeer kleine kans op zenuwbeschadiging.
 • Het is mogelijk dat u last krijgt van pijn in de lies; dit komt door prikkeling van de zenuw, deze pijn neemt na een paar dagen af.
 • Soms ontstaat er een tijdelijke gevoelsvermindering op de plaats van de behandeling.
 • Tijdelijke blaasfunctiestoornissen kunnen optreden.
 • Tijdens de behandeling kunt u tijdens het inspuiten van de medicijnen (extra) pijn ervaren, dit is van korte duur.
 • Bij de vrouw kunnen opvliegers optreden en kan de menstruatie korte tijd verstoord worden. De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet betrouwbaar.
 • Bij diabetespatiënten kunnen de bloedsuikerwaarden de eerste dagen verstoord zijn door het ontstekingsremmende medicijn.
 • Ook kan er een allergie voor de ingespoten medicatie optreden.

Contact

Als u binnen 72 uur na ontslag uit het ziekenhuis klachten krijgt, of als u iets wilt vragen, bel dan onderstaande telefoonnummers.

Maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur en 16.30 uur
De polikliniek Pijngeneeskunde via (0183) 64 46 67. U kunt ook gebruik maken van BeterDichtbij app.

In de avond en nacht tussen 16.30 uur en 08.00 uur, in het weekend en op feestdagen
De huisartsenpost via (0183) 64 64 10

De medewerkers van de huisartsenpost zijn opgeleid om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. U ontvangt een advies of wordt doorverbonden. Na 72 uur kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.