Fotodynamische therapie

De behandeling

Fotodynamische therapie wordt gebruikt om huidcellen met een ontregelde groei te doden. Dergelijke huidcellen kunnen kwaadaardig worden (actinische keratosen en morbus Bowen) of zijn al kwaadaardig (basaalcelcarcinomen).

Bij fotodynamische therapie worden ontregelde huidcellen, met een crème, extreem gevoelig gemaakt voor rood licht. Wanneer vervolgens de huid met rood licht wordt beschenen, zullen de kwaadaardige huidcellen afsterven. De huid herstelt daarna vanzelf met gezonde huidcellen. De cosmetische resultaten van deze behandeling zijn, ten opzichte van andere behandelingen, buitengewoon goed. Vaak is na de behandeling geen of slechts een klein litteken zichtbaar.

Tijdens de behandeling

Bij actinische keratosen volstaat één behandeling. Bij basaalcelcarcinomen en morbus Bowen zijn twee behandelingen nodig, met een tussentijd van twee weken. Bij deze behandelingen gebeurt het volgende:

 • De huid wordt gereinigd.
 • Een verdovingsvloeistof wordt,
 • indien nodig, in de huid gespoten.
 • De huid wordt afgekrabd, om aangetaste huid te verwijderen en om ervoor te zorgen dat crème beter in de huid kan doordringen.
 • Daarna wordt een crème met een werkzame stof (methylaminolevulinaat) op de huid aangebracht. Deze stof wordt door in groei ontregelde huidcellen opgenomen. Het maakt deze cellen extreem gevoelig voor rood licht.
 • Na het aanbrengen van de crème wordt de huid afgedekt met een folie en een lichtwerende bedekking. De huid mag namelijk niet aan licht blootgesteld worden.
 • Een uur voor de belichting met rood licht kunt u een pijnstiller innemen, om ervoor te zorgen dat de belichting met rood licht niet te pijnlijk is.
 • Wanneer de crème drie uur op de huid heeft gezeten, wordt de crème verwijderd en wordt de huid schoongemaakt.
 • Tenslotte wordt de plek belicht met rood licht. De belichtingstijd kan variëren van acht tot twaalf minuten.

Wat merkt u van de behandeling?

Het reinigen van de huid is niet onaangenaam. Het inspuiten van een verdovingsvloeistof is vaak pijnlik. Deze pijn verdwijnt binnen een paar minuten.

Tijdens de belichting met rood licht moet u stil liggen. Dat is soms ongemakkelijk.

De huid wordt door het licht vaak warm en soms ook pijnlijk. Als het pijnlijk wordt, kan de behandeling onderbroken worden en de huid met ijs worden afgekoeld, waardoor de pijn verminderd.

Na de behandeling

Na de behandeling blijft de onbehandelde huid nog enige tijd gevoelig voor licht. Om een overmatige huidreactie te voorkomen, moet u de huid tot minimaal 24 uur na de behandeling bedekt houden. Er wordt daarom voor het vertrek uit het ziekenhuis een verband aan gebracht. Dit kunt u na een dag verwijderen.

De ontregelde huidcellen zijn door het rode licht doodgegaan. Dit kan de volgende reacties teweegbrengen:

 • De huid kan een dag wat pijnlijk aanvoelen. Om dit te voorkomen, wordt en de behandeling een verdovende crème op de huid aangebracht. Als u desondanks nog pijn heeft, kunt u thuis paracetamol gebruiken.
 • De huid is gedurende één-twee weken wat rood.
 • Soms ontstaat een soort schaafwond met een korst, die in een week vanzelf herstelt.
 • De huid heeft gedurende enkele weken, tot een maand, nog een wat andere kleur. Voorkom in deze periode dat de huid in de zon verbrandt. Houd de huid bedekt of gebruik een zonnebrandcrème met beschermingsfactor 50. 

Contact

Wij hopen u goed geïnformeerd te hebben. Mocht u toch nog vragen hebben dan kunt u deze gerust stellen aan de behandelend arts.