Baarmoederslijmvlies verwijderen (NovaSure)

De behandeling

Het baarmoederslijmvlies wordt bij iedere menstruatiecyclus opgebouwd. Bij een NovaSure behandeling wordt het opgebouwde slijmvlies definitief verwijderd. Hierdoor vermindert of stopt de menstruatie terwijl de hormonale cyclus wel doorgaat.

Wanneer komt u in aanmerking voor de NovaSure behandeling?

Als u door hevig en/of langdurig bloedverlies (menorragie) niet optimaal van uw leven kunt genieten en geen kinderwens meer heeft kan deze behandeling wat voor u zijn. Voordat deze behandeling wordt gedaan moet eerst onderzocht worden wat de reden van het hevige bloedverlies is.

Na de behandeling mag u niet meer zwanger worden. Anticonceptie moet dus goed geregeld zijn.

De voordelen

 • De behandeling is veilig en eenvoudig.
 • Er hoeven geen uitwendige wonden te worden gemaakt. U heeft daardoor minder risico op complicaties.
 • De behandeling is kort.
 • Er is geen hormonale voorbehandeling nodig. De behandeling kan op elk moment in uw cyclus plaatsvinden.

Bij de helft van de vrouwen is het bloedverlies na deze behandeling sterk verminderd. Bij 47% van de vrouwen blijft de menstruatie helemaal weg. Slechts 3% merkt geen verschil. Na de behandeling hebben de meeste vrouwen ook minder pijn tijdens de menstruatie.

Nadelen

 • Bij 3% van de vrouwen helpt deze behandeling niet.
 • Na deze behandeling kan het spiraaltje niet als anticonceptie gebruikt worden.
 • U mag niet meer zwanger worden.

Voor de behandeling

Voorafgaand aan de behandeling krijgt u een afspraak op de Pre operatieve screening (POS). Verdere informatie over deze afspraak, vindt u op de pagina anesthesie.

Tijdens de behandeling

De ingreep vindt plaats onder algehele anesthesie (verdoving), tenzij de anesthesioloog anders met u beslist.

Tijdens de behandeling wordt een dun buisje via de vagina ingebracht. Via dit buisje schuift de gynaecoloog een instrument in de baarmoeder. Dit instrument neemt de vorm van de baarmoeder aan. Gedurende ongeveer 1,5- 2 minuten gaat er een hoeveelheid elektriciteit door het instrument. Door deze elektriciteit wordt de slijmvlieslaag van de baarmoeder en een klein gedeelte van de spierlaag verwijderd. Hierna haalt de gynaecoloog het instrument uit uw baarmoeder.

Als er in uw baarmoeder poliepen, vleesbomen of een tussenschot aanwezig is, zonder dat dit eerder op de polikliniek vastgesteld kon worden, kan het zijn dat de behandeling niet door kan gaan. Dit heeft te maken met het instrument wat dan niet kan uitklappen.

Tijdsduur

De behandeling vindt in dagbehandeling plaats.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u buikpijn krijgen. Dit is vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn of een wee. De ergste pijn duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Soms kunt u misselijk zijn en/of overgeven door de pijn. We begrijpen dat dit vervelend is voor u. Daarna hebt u nog een menstruatiegevoel gedurende 8-12 uur.

U kunt zich na de behandeling vermoeid voelen. Dit verdwijnt geleidelijk.

U kunt last hebben van bloedverlies, bruine afscheiding en soms waterig vochtverlies. De afscheiding kan soms een vrij sterke geur hebben. Dit kan tot tien weken na de behandeling aanhouden. Als u hierbij last krijgt van buikpijn en/of koorts dan moet u contact opnemen met de polikliniek gynaecologie

Mogelijke complicaties/risico's

Bij het inbrengen van het buisje is er een kleine kans dat er een gaatje in de baarmoederwand ontstaat. De behandeling kan dan niet doorgaan. Het gaatje geneest vanzelf. Na drie maanden kan de behandeling alsnog gedaan worden.

Zelden ontstaat een ontsteking. Als u binnen een week na de behandeling forse buikpijn met koorts boven de 38,5 °C krijgt, dan moet u contact opnemen met de polikliniek gynaecologie.

Leefregels na de behandeling

Adviezen

 • Neem de voorgeschreven pijnstillers op tijd in.
 • Een warme kruik kan verlichting van de pijn geven.
 • Doet u rustig aan, luister goed naar uw lichaam. Wacht een paar dagen met zwaardere activiteiten zoals forse inspanning of zwaar tillen. U merkt zelf wat u aan kunt.
 • Om infectie te voorkomen, mag u de eerste twee weken na de behandeling niet in bad, niet zwemmen en geen geslachtsgemeenschap hebben. U mag wel douchen.

Een arts waarschuwen

 • Bij toenemende pijnklachten, één dag na de behandeling.
 • Bij koorts boven de 38,5 °C, rectaal gemeten, binnen een week na de behandeling.
 • Bij overmatig vaginaal bloedverlies (meer dan een normale menstruatie).
 • Bij aanhouden van de afscheiding, langer dan tien weken na de behandeling.
 • Bij ongerustheid.

Contact

Als u binnen 72 uur na ontslag uit het ziekenhuis klachten krijgt, of als u iets wilt vragen, bel dan onderstaande telefoonnummers.

Maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 20.00 uur
De afdeling Dagbehandeling via (0183) 64 47 52

In de nacht tussen 20.00 uur en 07.00 uur, in het weekend en op feestdagen
De huisartsenpost via (0183) 64 64 10

De medewerkers van de huisartsenpost zijn opgeleid om te beoordelen welke zorg u nodig heeft. U ontvangt een advies of wordt doorverbonden. Na 72 uur kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.