Verwijderen van speekselsteentje

Wanneer u een speekselsteentje heeft in het afvoergangetje van een speekselklier onder de kin (glandula submandibularis), kan dat voor vervelende klachten zorgen. De speekselklier kan pijnlijk zwellen omdat de speeksel niet goed af kan lopen, vooral tijdens het eten. Ook kan de speekselklier als gevolg hiervan ontsteken.

Een speekselsteentje is vaak te voelen onder de tong. De KNO-arts kan met u besluiten een steentje te verwijderen op de polikliniek.

Voor de behandeling

Wanneer u bloedverdunners gebruikt, kan de KNO-arts u adviseren de bloedverdunners enkele dagen voor de behandeling te stoppen. Dit wordt met u besproken op de polikliniek.

Tijdens de behandeling

De ingreep vindt plaats op de behandelkamer van de polikliniek KNO. De KNO-arts zal het gebied onder de tong verdoven met een tandartsenspuitje. Van de verdere ingreep voelt u dan in principe niets. De assistente zal de tong wat oplichten en de KNO-arts zet een klein sneetje in het slijmvlies onder de tong. Het steentje wordt vrijgelegd en verwijderd. Evt. wordt het sneetje gehecht met een oplosbare hechting, maar dat is niet altijd noodzakelijk.

Tijdsduur

De ingreep zelf duurt ongeveer 10 minuten. Omdat de verdoving moet kunnen inwerken, bent u wellicht een half uur aanwezig op de polikliniek.

Na de behandeling

Na het onderzoek mag u één tot anderhalf uur niet eten of drinken omdat de verdoving eerst helemaal uitgewerkt moet zijn. Is dat niet het geval, dan zou u zich kunnen verslikken, met eventueel kans op een longontsteking. Na het onderzoek mag u wel direct naar huis. Het is niet verstandig om zelf auto te rijden, omdat u net een verdoving gehad heeft.

Mogelijke complicaties/risico's

Bij iedere operatieve ingreep bestaat er een risico op een nabloeding, maar die kans is klein, zeker wanneer u geen bloedverdunners gebruikt. Over het algemeen geneest het slijmvlies van de mond snel en is er weinig infectiegevaar.

Contact

De polikliniek KNO is bereikbaar via telefoonnummer (0183) 64 4236.