Blaaskanker

Wat is…

Bij blaaskanker zitten er één of meer kwaadaardige tumoren in de blaas. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 5200 mensen blaaskanker. Blaaskanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en vooral bij mensen boven de 60 jaar.

Mensen met blaaskanker hebben in het begin meestal geen klachten. Later kan er bloed in de urine zitten. Het plassen kan pijnlijk zijn.

De belangrijkste oorzaak van blaaskanker is roken. Maar blaaskanker kan ook ontstaan door bijvoorbeeld chemische stoffen, blaasstenen en schistosomiasis (een ziekte die door een parasiet wordt veroorzaakt).

Er zijn verschillende manieren om blaaskanker te behandelen. De meeste mensen krijgen een combinatie van behandelingen.

Symptomen

Blaaskanker geeft in het begin bijna geen klachten. Meestal is het eerste dat iemand ervan merkt bloed in de urine. Er is meestal geen pijn. Een enkele keer komt het voor dat het plassen pijn doet en dat iemand vaker moet plassen dan normaal. De verschijnselen lijken dan veel op de verschijnselen van blaasontsteking.

Als u een van deze klachten hebt, is het verstandig naar uw huisarts te gaan. Hij/zij laat uw bloed en urine onderzoeken en verwijst u door naar een uroloog als dat nodig is.

Oorzaken

Bij vier van de tien patiënten met blaaskanker is roken de oorzaak.

Blaaskanker kan ook komen door bepaalde chemische stoffen. Mensen die in de textiel-, plastic- en rubberindustrie lange tijd hebben gewerkt met bepaalde chemische stoffen hebben meer kans op blaaskanker. Het gaat dan om stoffen zoals beta-naftylamine, benzidine en aniline. Dit komt steeds minder vaak voor, omdat er minder met deze stoffen wordt gewerkt.

Bij de tropische ziekte schistosomiasis (bilharzia) kunnen wormen de blaaswand zo irriteren dat iemand na een tijd blaaskanker krijgt. In Nederland komt dat bijna nooit voor.

Ook blaasstenen kunnen de blaaswand zo irriteren dat iemand blaaskanker krijgt. Maar ook dat is vrij zeldzaam.

Er bestaat een erfelijke vorm van blaaskanker. Hebben twee of meer van uw directe familieleden (broer, zus of een van de ouders) blaaskanker, vertel dat dan aan uw arts. Vragen over erfelijkheid bij blaaskanker kunt u ook het beste bespreken met uw arts.

Net als andere vormen van kanker is blaaskanker niet besmettelijk.