Mallet finger

Wat is…

Het woord ‘mallet’ is Engels voor ‘hamer’. Bij een mallet finger blijft het topje van de vinger in een buigstand staan (zie afb. 1). Het afhangende topje van de vinger ziet er dan uit als een hamertje. Het lijkt geen ernstige blessure maar een mallet finger blijkt in het dagelijkse leven hinderlijk te zijn. Het is een vinger die regelmatig achter iets blijft haken of tegen iets aanstoot.

Mallet finger

Afb. 1 Mallet finger
(wijsvinger linker hand)

Symptomen

De vinger is pijnlijk en gezwollen rondom het gewrichtje van het laatste vingerkootje. Ook kan er sprake zijn van drukpijn tussen de nagel en het laatste gewricht. De vingertop is licht gebogen, waardoor men niet zelf de vingertop kan strekken.

Bij een langdurig bestaande, niet behandelde mallet finger kan als complicatie een zogeheten swanneck-stand (zwanenhals-misvorming) ontstaan. Dit is een gebogen stand van de vinger.

Oorzaken

Een mallet finger ontstaat meestal door een directe klap op de top van een gestrekte vinger.

Het is een typische sportblessure (bij basketbal, voetbal (keepers) en volleybal), maar het kan ook optreden bij dagelijkse activiteiten, zoals bij het opmaken van een bed. De strekpees van het laatste kootje scheurt af, waarbij soms ook een stukje bot mee kan afscheuren.

Meer informatie

Handfysiotherapeuten van Rivas Zorggroep

  • Mariska Veldheer
  • Suzanne Kromhout
  • Jessica Vink
  • Lotte Frederikze