Verkleinen van de neusschelpen

De behandeling

De twee neusholtes wordt verkleind door zes neusschelpen (drie aan beide kanten), waarvan de onderste soms relatief te groot zijn. Als hierdoor de neusdoorgankelijkheid wordt verstoord, kan de KNO-arts adviseren de neusschelp(en) te verkleinen. Bij deze operatie ontstaan geen littekens aan de buitenkant.

Meestal wordt gekozen voor verdamping van het slijmvlies van de neusschelp(en) door op meerdere plaatsen (4 in het plaatje) een dun naaldje in de neusschelp te prikken. Het slijmvlies van de neusschelp wordt hiermee verhit (tot boven 60 graden Celsius) het slijmvlies verschrompelt en neemt in volume af.
De neusschelpen kunnen ook onder algehele narcose worden verkleind. Hierbij wordt dan vaak een stukje van de onderste neusschelp afgeknipt. Dit is te zien op het rechter gedeelte van onderstaand plaatje.

Afb. 1. Conchacaustiek (links) Conchotomie (rechts). (Medical Visuals ©)

Voor de behandeling

De neus wordt voor de behandeling verdoofd met watjes in de neus met verdovende vloeistof hierop. Dit laten wij 15 minuten inwerken zodat de neus voldoende verdoofd is. U kunt hierbij ook een dof gevoel van de voortanden ervaren. Ook kan er wat van de verdovende vloeistof in de keel komen waardoor u een bal-gevoel in de keel kan ervaren. De keel kan hierdoor dichter voelen maar dit is niet het geval. U kunt gewoon doorademen.

Tijdens de behandeling

U ligt tijdens de behandeling op een bed. Vlak voor de behandeling worden de neusschelpen extra verdoofd met een injectie. Hierna zijn de neusschelpen direct voldoende verdoofd. In de neusschelp wordt een naaldje gebracht dat de neusschelp opwarmt of de neusschelp wordt aan de buitenkant opgewarmd. Dit gaat gepaard met wat rook ontwikkeling, wat u als vieze geur kunt ervaren. Tevens is het mogelijk pijnscheuten in de tanden of kiezen te voelen. Dit is hinderlijk, maar niet gevaarlijk.

Tijdsduur

10 minuten

Na de behandeling

In de eerste 2 weken na de behandeling kan de neus juist wat dichter voelen dan normaal. Ook kunnen zich er korstjes in de neus vormen tijdens het herstel. Het is verstandig om de neus zeker 2x per dag te spoelen met zout water en eventueel 2x per dag te zalven. Dit voorkomt onnodige korstvorming of infecties, zorgt voor een sneller herstel en houdt de neus open.

Mogelijke complicaties/risico's

Na de behandeling kan een bloedneus veroorzaken, dit kan ook thuis na de behandeling gebeuren. Ook kunt u een (meestal tijdelijk) veranderd gevoel van de voortanden of in de neus ervaren. De neusschelpen kunnen tijdens het herstel geïnfecteerd raken, dit kunt u als pijn en soms een vreemde geur ervaren. Wanneer u dit merkt willen wij u vragen dit te melden.

Leefregels na de behandeling

Na de behandeling moet drukverhogende momenten in het hoofd vermijden. Dat wil zeggen niet snuiten. Hoesten/niezen kunt u beter doen met open mond. De eerste 24 uur is het raadzaam om niet heet te douchen of in een heet bad te gaan. Ook pittig eten kan een neusbloeding uitlokken.

Contact

  • De polikliniek KNO is bereikbaar via telefoonnummer (0183) 64 4237.
  • Spoedeisende Hulp na kantooruren bereikbaar via telefoonnummer (0183) 64 4411 / 64 4412.