SSEP (Somato Sensible Evoked Potential)

Het onderzoek

Het doel van een Somato Sensory Evoked Potential (SSEP) is het meten van de reactie van de hersenen en zenuwbanen, wanneer een gevoelszenuw door middel van elektronische schokjes wordt geprikkeld. Hierdoor wordt informatie verkregen over het functioneren van de zenuwen en bepaalde zenuwbanen in het ruggenmerg en de hersenen. Het onderzoek is dan ook bedoeld voor mensen met klachten die iets te maken (kunnen) hebben met een gestoorde doorgifte van gevoelsimpulsen naar de hersenen.

Voor het onderzoek

Was uw haren de dag voor het onderzoek. Gebruik daarna geen haarlak, versteviging, gel of vet. Gebruik ook geen bodylotion op uw armen en benen. Dit is nodig om de kans op storing zo klein mogelijk te maken.

Op de dag van het onderzoek

U kunt zich melden bij de aanmeldzuil en plaatsnemen in wachtkamer 10, route C1. Graag voordat u de onderzoekskamer binnenkomt uw telefoon uitzetten.

Tijdens het onderzoek

Uw hoofd wordt opgemeten en met potlood worden streepjes gezet. Vervolgens plakt de laborant elektroden op de gemarkeerde plekken. Afhankelijk van het doel van het onderzoek kunnen er ook elektroden in uw hals, bij het sleutelbeen, rug of knie geplakt worden.
De plekken waar de elektroden worden geplaatst, worden eerst gereinigd met scrubcrème.

Ter hoogte van uw pols, enkel of bovenbeen voelt u kleine elektrische schokjes, waardoor mogelijk uw hand of voet zal bewegen. Dit voelt aan als tikken op de huid en is volkomen veilig. De meting wordt zowel links als rechts gedaan.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt 45 tot 75 minuten.

Na het onderzoek

De elektroden worden verwijderd en uw hoofd wordt met een washandje en warm water schoongemaakt. U kunt uw haren thuis gewoon wassen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist op uw volgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de functie-afdeling via telefoonnummer (0183) 644 351. Bent u voor uw afspraak verhinderd, geef dit dan zo spoedig mogelijk door.