Onderzoek bij darmkanker

Het onderzoek

De arts heeft u verteld dat u darmkanker heeft. De medische term voor darmkanker is coloncarcinoom. In deze folder krijgt u een overzicht van de operatie voor dikke darmkanker.

Ons voedsel komt via de slokdarm, maag en dunne darm terecht in de dikke darm. De dikke darm is het laatste deel van ons spijsverteringskanaal. In de dikke darm worden vitaminen, zouten en vocht weer teruggegeven aan de bloedbaan. Hierdoor dikt de inhoud tot normale ontlasting in. In totaal is de dikke darm ongeveer 150 cm lang.

Uitslag

Uitslag van de biopten en de onderzoeken:

U krijgt van de secretaresse een afspraak op de polikliniek voor de uitslagen van de stukjes weefsel en de onderzoeken die gedaan zijn. Het duurt ongeveer een week voordat de uitslagen van de biopten binnen zijn. Als u vragen heeft over de planning van de onderzoeken, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat. Ook maakt de secretaresse in sommige gevallen alvast een afspraak bij de chirurg. Dit gebeurt om het hele traject van onderzoeken en afspraken zo efficiënt als mogelijk te plannen.

Wachten op de uitslag

Voor veel patiënten breekt nu een moeilijke periode aan. Wachten op onderzoeken en de uitslagen daarvan, wachten op de uitslag van de biopten, niet weten waar je aan toe bent, terwijl het woord kanker al genoemd is.

Als u een roesje heeft gehad tijdens het onderzoek, onthoudt u ook niet altijd precies wat de dokter u verteld heeft. Mocht u in de tijd tussen de endoscopie en de uitslagen vragen hebben, of nog iets willen bespreken, dan kunt u contact met een van de oncologieverpleegkundigen opnemen.

Contact

Telefoonnummers:

  • Poli Maag-, Darm- en Leverziekten: (0183) 64 48 11 of (0183) 64 20 73
  • Poli Interne Geneeskunde: (0183) 64 43 89
  • Oncologie verpleegkundige: (0183) 64 46 31