Beenmergpunctie

U moet een beenmergpunctie ondergaan. U heeft hier een afspraak voor.

  • Dag:
  • Tijd:
  • Datum:
  • Afdeling:

Het onderzoek

Beenmergonderzoek kan nodig zijn wanneer uw arts vermoedt dat er iets mis is met uw bloed. Het onderzoek is nodig om de aanmaak van bloedcellen te kunnen onderzoeken. De arts zal met u bespreken waarom een beenmergpunctie nodig is. Onderzoek helpt om de juiste diagnose en behandelwijze vast te kunnen stellen.

Voor het onderzoek

Als u bloedverdunners gebruikt moet u dit aangeven bij uw arts. Het is meestal niet nodig om deze van tevoren te staken.
Het is verstandig vlak voor de punctie even te plassen, zodat u een lege blaas heeft. Verder is voor deze ingreep geen voorbereiding nodig. U mag gewoon eten en drinken.

Tijdens het onderzoek

De arts vraagt u plaats te nemen op bed. Tijdens dit onderzoek ligt u op uw zij met een gebogen rug en opgetrokken knieën. De arts bepaalt de prikplaats, Meestal gebeurt dit in het bekken boven de linker of rechter bil (zelden in het borstbeen). Vervolgens wordt uw huid ontsmet op de plaats waar de arts het bot en beenmerg gaat afnemen. U wordt plaatselijk verdoofd met een injectie. Wanneer de verdoving is ingewerkt prikt de arts het bekken aan met een speciale holle naald. Het aanprikken is, ondanks de verdoving, niet geheel gevoelloos, aangezien het bot niet verdoofd kan worden.

Bij een beenmergonderzoek kunnen twee soorten materiaal worden afgenomen:
een beenmergaspiraat en een beenmergbiopt. Een beenmergaspiraat is het opzuigen van beenmerg, dit wordt gedaan met behulp van een spuit. Het opzuigen kan een korte, felle pijn geven, de arts zal dit van te voren aangeven. Een beenmergbiopt is het wegnemen van een stukje bot. De arts neemt een biopt met behulp van een naald, waarmee hij een draaiende (borende) beweging maakt. Dit veroorzaakt mogelijk een drukkend gevoel. Het hele onderzoek duurt ongeveer 10-15 minuten.

Na het onderzoek

Na de punctie mag u op de rug gaan liggen. Het wondje wordt op deze wijze dichtgedrukt om nabloedingen te voorkomen. Na ongeveer een half uur controleert de verpleegkundige of het wondje dicht is en mag u als u zich goed voelt naar huis. Het laboratorium zal nog wat bloed bij u afnemen
U kunt direct weer normaal lopen en werken. De plaats waar is geprikt kan soms nog wat beurs aanvoelen. Het advies is om de pleister 24 uur te laten zitten en de huid droog te houden. U mag de volgende dag gewoon douchen. Het wondje geneest van binnen uit en kan een klein litteken achterlaten

Uitslag

De uitslag van een beenmergpunctie volgt meestal binnen zeven à tien werkdagen na het onderzoek. Het beenmerg en/of het stukje bot dat is afgenomen, wordt eerst naar een laboratorium verstuurd voor onderzoek. De arts bespreekt de uitslag van het onderzoek tijdens de vervolgafspraak op de polikliniek.

Mogelijke complicaties/risico's

De volgende complicaties van beenmergpuncties zijn reden om contact op te nemen met uw behandeld arts of met de spoedeisende hulp:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Pijn bij beweging
  • Roodheid en pusvorming bij de wond
  • Bloeding bij de wond
  • Toenemende zwelling van de wond

Contact

Mocht u nog vragen hebben of u ergens zorgen over maken, dan kunt u dit altijd bespreken met uw behandelend specialist, de afdelingsarts of een verpleegkundige.
Polikliniek interne geneeskunde: tel (0183) 64 4389 (bereikbaar tijdens kantooruren).
Spoedeisende hulp: tel (0183) 64 4411 (bereikbaar ‘savonds, ’s nachts en in het weekend).