Beknelling van de elleboogzenuw (ulnaris neuropathie)

Wat is…

De medische term voor een beknelling van de elleboogzenuw de aandoening is ulnaris neuropathie. Neuropathie betekent in dat er een zenuw niet meer goed werkt. In dit geval een storing in de functie van één van de drie zenuwen van de onderarm, de ulnaris zenuw. De ulnaris zenuw loopt vanaf de binnenkant van de boven-arm via de binnenkant van de elleboog naar de pinkmuis. De zenuw loopt daarbij vlak langs het botje dat bekend staat als het telefoon-botje.

Symptomen

Vrijwel alle patiënten hebben last van gevoelloosheid en tintelingen in de pink en de ringvinger. Daarnaast kunt u krachtsverlies, verminderde vaardigheid, pijn en krampen hebben. Ook ‘s nachts kunt u er last van hebben.

Oorzaken

Beknelling van de ulnaris zenuw ter hoogte van de elleboog kan de oorzaak zijn. Vaak is er echter geen specifieke oorzaak aan te wijzen. Leunen op de elleboog, herhaald buigen en strekken van de elleboog en overmatig buigen van de elleboog worden wel in verband gebracht met een ulnaris neuropathie. Hierdoor ontstaat er druk op en rek van de zenuw.

Hoe wordt ulnaris neuropathie vastgesteld?

Zodra de arts vermoedt dat u last heeft van ulnaris neuropathie onderzoekt hij het dove gevoel in uw pink en uw ringvinger. Ook test de arts of u krachtsverlies van de kleine handspieren heeft. Als deze is verminderd kunt u uw vingers niet meer goed spreiden en sluiten.

Een EMG (Electro Myografisch onderzoek) geeft echter zekerheid of u wel of niet een ulnaris neuropathie heeft. Bij een EMG wordt de functie van de zenuwen onderzocht met behulp van kleine stroom-stootjes. Dit geeft een prikkelend of kloppend gevoel. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Het onderzoek kan lichte pijnklachten geven.