Onderzoek macula degeneratie (incl. Amslertest)

Het onderzoek

De behandeling van Macula Degeneratie is onderwerp van veel onderzoek. De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van het type Macula Degeneratie dat u heeft. Een echte behandeling die de oorzaak van het ziekteproces bestrijdt, is er helaas niet.

Behandeling is erop gericht om het ziekteproces te stabiliseren.

Multivitaminen

Als één van de ogen ernstig is aangetast door Macula Degeneratie, kan het gebruik van multivitaminen het slijtage proces in het andere oog sterk vertragen. Uw oogarts kan u hierover alle informatie verschaffen.

Ook de website van de patiënten vereniging “Macula Degeneratie vereniging” biedt u informatie.

Bij “natte Macula Degeneratie” met nieuwvorming van bloedvaten buiten de gele vlek, wordt de behandeling gegeven door middel van vaatgroeiremmers of thermische laser.

Vaatgroeiremmers

In een vroeg stadium van natte Macula Degeneratie kan het ziekteproces worden afgeremd of tot stilstand worden gebracht door toediening van vaatgroeiremmers. Dit gebeurt door middel van een injectie in het oog.

Vroege herkenning blijft buitengewoon belangrijk.

Amslertest

Met behulp van de de Amslertest kunt u zelf controleren of er bij u sprake is van macula degeneratie. Het is belangrijk dat u dit oog voor elk oog afzonderlijk uitvoert, waarbij u het andere oog afdekt.

  • Draag de gewone (lees) bril of lenzen
  • Houdt het raster op 30 centimeter van het gezicht
  • Bedek één van de ogen met de hand
  • Kijk met het andere oog strak naar het middelpunt van het raster

Kijk goed naar wat er gebeurt:

  • Neemt u golvende lijnen of vervormingen waar?
  • Verschijnen er zwarte of vage vlekken?

Wanneer u één van bovenstaande verschijnselen ziet, neem dan contact op met uw huisarts.

Leefregels na het onderzoek

Door in de levensstijl veranderingen aan te brengen, kunnen de ogen mogelijk beschermd worden. Wanneer al jarenlang bepaalde leefgewoonten worden gevolgd, kunnen geen wonderen meer verwacht worden.

Roken

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat roken de kans op Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie sterk vergroot. Stop liever vandaag nog met roken!

Voeding

Bepaalde voedingsmiddelen zijn schadelijk voor de bloedvaten. Het is mogelijk dat stoffen ook betrokken zijn bij de beschadiging van de macula. Het betreft dan alcohol en hoge concentraties verzadigde vetten, zoals cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen het krijgen van Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie en een gebrek aan antioxidanten. Aanpassen van het voedingspatroon wordt daarom geadviseerd. Adviezen zijn het eten van groene groente, vette vis, eieren en olijfolie. Zie: www.gezondetenvoorjeogen.nl

Voedingssupplementen

Er zijn voedingssupplementen die een heilzame invloed zouden kunnen hebben op Macula Degeneratie. Als uitgangspunt worden de uitkomsten van de zogenaamde ARED-studie gebruikt. Gebruik de supplementen alleen in overleg met uw oogarts.

Licht

Het ultraviolette deel van het zonlicht kan schadelijk zijn voor het netvlies. Draag een goede beschermende zonnebril.

Contact

Leven met een verminderde gezichtsscherpte kan tot veel praktische problemen leiden in zowel werksituaties, het verkeer als thuis. Ook kan het veel vragen bij u oproepen. Praktische adviezen en een luisterend oor kunnen dan uitkomst bieden. U kunt hiervoor terecht bij de Macula Degeneratie Vereniging.

MD Patiëntenvereniging
Postbus 2034
3500 GA Utrecht
Telefoon: (030) 29 80 707
maculavereniging.nl

Ook hulpmiddelen kunnen u helpen in uw dagelijks leven. U kunt hiervoor terecht bij instanties voor slechtzienden of Low Vision aanbieders, zoals:
Koninklijke Visio, expertisecentrum voor blinden en slechtzienden
Cliëntservicelijn: (088) 58 58 585
Email: info@visio.org
www.visio.org

Bartimeus, de specialist voor blinden en slechtzienden
Infolijn: 0900-77 88 899
Email: info@bartimeus.nl
www.bartimeus.nl

Ergra Low Vision
Telefoon (070) 31 14 070
info@ergra-low-vision.nl
www.ikwilbeterzien.nl