Allergie voor myroxylon pereirae

Wat is…

U bent allergisch voor myroxylon pereirae; Wat nu?

U bent allergisch voor myroxylon pereirae; Wat nu? Bij u is een allergie voor myroxylon pereirae (Perubalsem) aangetoond. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of het toenemen van eczeem. Het is daarom van groot belang dat contact met myroxylon pereirae wordt vermeden. Deze informatiepagina kan u daarbij behulpzaam zijn.

 

Wat is myroxylon pereirae?

Myroxylon pereirae (Perubalsem) is een plantaardige stof, die wordt verkregen uit de boomsoort Myroxylon balsamum var.Pereirae, die in Centraal-Amerika groeit. Perubalsem bevat talrijke verbindingen die tot nu toe nog niet allemaal geïdentificeerd zijn. Dezelfde of nauw verwante stoffen komen ook voor in andere balsems (bijvoorbeeld colofonium, tolubalsem), etherische oliën (plantaardige stoffen die als parfumbestanddelen, geur- en smaakstoffen gebruikt worden) en van kruiden, zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.

In welke producten komt myroxylon pereirae voor?

Vroeger werd myroxylon pereirae veel gebruikt in zalven voor wonden, aambeien, winterhanden en -voeten, brandwonden en balsems (tijgerbalsems, sportbalsems, zalven tegen spierpijn en purol). Tegenwoordig wordt myroxylon pereirae bijna niet meer gebruikt. Veel bestanddelen van myroxylon pereirae worden nog wel gebruikt als geurbestanddelen bij het vervaardigen van parfums voor de cosmetische industrie. In myroxylon pereirae aanwezige stoffen worden eveneens als geur- en smaakstoffen in voeding en dranken toegepast. Het bestanddeel eugenol wordt soms door de tandarts gebruikt voor wortelkanaalbehandeling.

 

Hoe kunnen allergische reacties worden voorkomen?

Bij een allergie voor myroxylon pereirae is het belangrijk dat uw dermatoloog een allergie op geurbestanddelen (parfums) uitsluit. Wanneer u een allergie voor parfums heeft, moet u uiteraard contact met producten die parfums bevatten vermijden.

Het gebruik van 'balsems' op de huid (bijvoorbeeld tijgerbalsem, sportbalsems en zalven tegen spierpijn) moet afgeraden worden. Op de lijst van ingrediënten van cosmetica wordt myroxylon pereirae vermeld. Wanneer deze naam op de ingrediëntenlijst van een product voorkomt, moet u contact vermijden.

 

Zijn er voedingsstoffen die ik moet vermijden?

Bij een klein aantal personen die allergisch zijn voor myroxylon pereirae speelt voeding een rol. Het betreft dan vooral personen met klachten in en rond de mond. Door middel van allergietesten kan de allergie aangetoond worden. Ook kan een dieet uitgeprobeerd worden. De kans op verbetering met een dieet is niet groot. Aanbevolen wordt om het dieet gedurende tenminste vier weken zeer consequent te volgen. Wanneer hierna geen verbetering van de klachten optreedt, is het verder volgen van het dieet niet zinvol.

Voor het dieet moeten de volgende producten vermeden worden:

  • De schillen van citrusvruchten: sinaasappel, mandarijn, citroen, grapefruit
  • Gebak, cake, koekjes, kauwgom, snoepgoed
  • Gearomatiseerde thee (bijvoorbeeld kaneelthee), tabak, koffie Hoestdrankjes
  • Eugenol (wordt soms gebruikt door de tandarts)
  • IJs, cola en andere frisdranken
  • Kruiden: kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille, kerrie en producten met deze kruiden zoals bijvoorbeeld ketchup, chilisaus, zure haring, paté, leverpastei, vermout, gekruide dranken
  • Wijn en likeuren

Bij een allergie voor myroxylon pereirae is soms ook een allergie aanwezig voor benzoëzuur, benzoïne, colofonium (= rosin), eugenol, houtteer, propolis, styrax, terpentijn en tolubalsem. U doet er dus goed aan om deze stoffen, voor zover mogelijk, te vermijden.

 

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

Wanneer in de ingrediëntenlijst van een product 'myroxylon pereirae' staat, kunt u het product niet verdragen. Wanneer het cosmetica betreft en u twijfelt of u het betreffende product wel kunt verdragen, kunt u het voor een periode van maximaal veertien dagen tweemaal daags in een elleboogplooi aanbrengen. Wanneer binnen veertien dagen geen eczeem of jeuk ontstaat, kunt u er vrijwel zeker van zijn dat u het product goed kunt verdragen. Deze test mag niet uitgevoerd worden met toiletartikelen zoals shampoo, zeep en badschuim! Toiletartikelen veroorzaken altijd huidirritatie en kunnen dus niet op deze wijze getest worden. Hetzelfde geldt nog meer voor sterk irriterende producten zoals teren, terpentijn en dergelijke. Deze zullen de huid irriteren of zelfs stuk maken. Testen op deze wijze is dan ook volstrekt onmogelijk. Een gebruikstest met hobbyproducten of beroepsstoffen kan daarom alleen in overleg met uw dermatoloog gedaan worden. Bij voeding is het helaas een kwestie van uitproberen of u van de betreffende voedingsmiddelen al dan geen last krijgt.

 

Symptomen

Hoe ziet allergisch contacteczeem door myroxylon pereirae eruit?

Daar waar de huid contact maakt met myroxylon pereirae, ontstaat een jeukende, rode huidafwijking, die soms wat schilferig is. Wanneer het een zeer heftige reactie betreft kan de huid zelfs nattend worden. Een allergische reactie op bestanddelen van myroxylon pereirae in voeding kan zich uiten als een irritatie van de tong en mond, uitslag van de lippen of in de mondhoeken.

 

Oorzaken

Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met myroxylon pereirae?

Het is mogelijk dat uw eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met bestanddelen van myroxylon pereirae. Toch komt het regelmatig voor dat eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer u contact met deze stoffen geheel vermijdt. Dit komt doordat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie van de huid zoals door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke meespelen. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. Het is altijd zinvol om bestanddelen van myroxylon pereirae te vermijden, maar dat zal dus niet altijd tot volledige genezing van uw huid leiden.

Bij een allergie voor myroxylon pereirae moet aan de mogelijkheid van een allergie voor parfums en geur- en smaakstoffen gedacht worden. Door middel van allergietesten, kunnen deze allergieën uitgesloten worden.