Allergie voor clioquinol

Wat is…

Bij u is een allergie voor clioquinol aangetoond. Wanneer u hiermee in aanraking komt zal een eczeem ontstaan. Het is daarom van belang om contact met clioquinol te vermijden. Deze informatiepagina kan u daarbij behulpzaam zijn. Voor meer informatie over allergisch contacteczeem in het algemeen kunt u de informatiepagina "Allergisch contacteczeem" raadplegen.

 

Wat is clioquinol?

Clioquinol (Vioform, 5-chloor-7-jood-8-chinolinol) is een bederfwerend, ziektekiemendodend geneesmiddel. Een andere naam voor clioquinol die vaker gebruikt wordt is vioform.

 

In welke producten komt clioquinol voor?

Clioquinol wordt gebruikt in zalven en pasta's voor de behandeling van infecties met bacteriën en schimmels op de huid, in oren, op slijmvliezen en bij open benen. Clioquinol komt alleen voor in door artsen voorgeschreven zalven en crèmes. Clioquinol kan ook gebruikt worden in oordruppels en komt ook voor in suspensies en tabletten voor inname door de mond.

 

Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?

Het vermijden van het contact met clioquinol is noodzakelijk. Meldt altijd aan uw huisarts en specialist dat u voor deze stof allergisch bent, zodat bij het voorschrijven van crèmes, zalven, oordruppels en dergelijke hiermee rekening gehouden kan worden. Ook is het verstandig de apotheek van uw allergie in kennis te stellen.

 

Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?

Bij een allergie op clioquinol kan ook een allergie ontstaan op andere zogenaamde gehalogeneerde hydroxychinolines, stoffen die erg op clioquinol lijken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • chloorjodoquine;
  • chloroquine;
  • hydroxychloroquine;
  • amodiaquine.

 

Hoe weet ik welke producten veilig zijn?

Lees goed de verpakking of bijsluiter van de producten die u wilt gaan gebruiken. Wanneer er clioquinol of andere gehalogeneerde hydroxychinolines in aanwezig zijn, moet u het product niet gebruiken.

 

Symptomen

Hoe ziet allergisch contacteczeem door clioquinol eruit?

Allergisch contacteczeem door clioquinol is meestal een jeukende, rode huiduitslag met enige schilfering. Soms zijn er ook pukkeltjes en blaasjes zichtbaar. Een enkele keer wordt het eczeem nattend. Het eczeem ontstaat vooral wanneer clioquinolbevattende producten in lichaamsplooien, zoals bijvoorbeeld liezen, bilnaad en in de oren gebruikt worden.

 

Oorzaken

Wordt mijn eczeem geheel door clioquinol veroorzaakt?

Het is mogelijk dat uw eczeem alleen door clioquinol veroorzaakt wordt. Toch komt het regelmatig voor dat het eczeem blijft bestaan wanneer contact met clioquinol volledig wordt vermeden. Dit komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft. Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen, wrijving en kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma en hooikoorts. Het is zinvol om contact met clioquinol volledig te vermijden. Helaas zal dit niet altijd tot volledige genezing van de huid leiden.