Teelbalverwijdering (orchidectomie)

De behandeling

De Nederlandse Vereniging voor Urologie maakte hierover een film met een uitleg over deze behandeling.

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het laten verwijderen van een zaadbal, een zogeheten orchidectomie. Hier leest u meer over deze operatie en de periode daarna. Heeft u na het lezen nog vragen, dan kunt u altijd terecht bij uw behandelend arts of de verpleegkundige van de afdeling.

De testes ofwel zaadballen, zijn ovaal van vorm en ongeveer vier tot vijf centimeter groot. Zij produceren de spermacellen en een groot deel van de mannelijke geslachtshormonen (testosteron). Er kunnen verschillende redenen zijn om een of beide zaadballen weg te nemen:

 • Blijvende of vaak terugkerende infectie van de zaadbal of bijbal.
 • Een draaiing van een zaadbal met bloedvaten (torsio) waardoor deze niet meer vitaal is.
 • Hormoontherapie bij prostaatkanker.
 • Testistumor.

Als een zaadbal wordt verwijderd, omdat er een vermoeden van zaadbalkanker bestaat, wordt de ingreep vrijwel altijd gevolgd door opvolgende behandelingen. De orchidectomie zal dan zo snel mogelijk plaatsvinden.

Het verwijderen van een zaadbal hoeft niet te leiden tot vermindering van het libido of tot impotentie. Ook de vruchtbaarheid hoeft niet te verminderen, omdat er nog een zaadbal over is. Bij behandelingen als chemotherapie is er wel invloed op de vruchtbaarheid. Als u een kinderwens heeft, kunt u besluiten tot het laten invriezen van zaad.

De zaadbal kan worden verwijderd via de balzak of via de lies.

Voor de behandeling

Gewoonlijk wordt u op de dag van de operatie opgenomen. De anesthesioloog heeft u verteld dat u nuchter dient te zijn voor de ingreep. Dit betekent dat u na de afgesproken tijd niet meer mag eten, drinken en roken. De operatie zal niet doorgaan als u niet nuchter bent. Meer informatie leest u onder anesthesie verdoving, pijnbestrijding en narcose. Ontharen van het operatiegebied gebeurt op de operatiekamer.

Na de behandeling

U heeft korte tijd een infuus in de de arm voor het toedienen van vocht. Als u pijn heeft is het belangrijk dat u dit op tijd aangeeft bij de verpleegkundige, zodat u pijnstilling kan krijgen. U kunt de dag na de operatie weer douchen.

De wond kan wat gaan dragen als reactie op de hechtingen (wondvocht), dit kan geen kwaad. Zodra de hechtingen uit de wond zijn verdwijnt dit.

Ontslag

Meestal kunt u op dezelfde dag nog naar huis, soms de volgende dag. Op de dag van operatie kunt u ’s avonds weer gewoon eten.

Uw behandelende arts bepaalt wanneer u weer terug komt op de polikliniek voor controle. Ook de uitslag van het weefsel wordt dan met u besproken en de wond wordt gecontroleerd. Bovendien bespreekt u het verdere beleid met de uroloog.

Mogelijke complicaties/risico's

 • Zwelling en/of blauwverkleuring van de balzak kan na operatie voorkomen, maar hoeft niet te worden behandeld. Meestal verdwijnen deze symptomen na een week.
 • Soms kan een nabloeding optreden, dit gebeurt dan binnen 24 uur, waardoor zwelling van de balzak snel toeneemt.
 • Soms treedt enkele dagen na operatie een infectie op, waardoor plotseling pijn ontstaat die erger wordt.

Leefregels na de behandeling

 • Na de operatie is het verstandig de komende dagen een strakke onderbroek (of zwembroek) te dragen, omdat deze steun geeft. Als u deze ook ’s nachts aanhoudt, vermindert u de kans op zwelling.
 • Seksueel contact is toegestaan na 3 dagen na de ingreep.
 • De eerste week doet u het rustig aan, om spanning op de wond te vermijden.
 • Gedurende een week niet fietsen, baden (douchen mag wel), zwemmen, werken.
 • Gedurende twee weken niet zwaar tillen of ander lichamelijk zwaar werk doen.