Etalagebenen (Claudicatio Intermittens)

Wat is…

Mensen met etalagebenen krijgen na korte inspanning pijn in hun benen die aanvoelt als kramp. Met etalagebenen kunt u na een paar honderd meter of nog minder niet meer verder lopen. Uw benen doen daarvoor te veel pijn. Na even stilstaan (bijvoorbeeld voor een etalage) verdwijnt de pijn weer. Als u sneller loopt, krijgt u ook sneller pijn in uw benen. Daarnaast kunt u ook koude voeten hebben.

De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arterieel vaatlijden (PAV).

Symptomen

Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij een vernauwing van de beenslagaders. Na een eindje lopen krijgt u last van een krampachtige pijn in een been. Verder lopen lijkt niet meer mogelijk. Na een paar minuten rust gaat het over. De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. Dit is afhankelijk op welke plaats de vernauwing zich bevindt. Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen.

Heeft u ernstige vernauwingen, dan treden de problemen al na enkele tientallen meters op of zelfs al in rust. Pijn in rust treedt vooral op als de bloeddruk in uw been laag is. Dit komt 's nachts in bed voor. In de ergste vorm krijgt u wondjes, met name aan de voeten.

Oorzaken

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. De slagaders in uw benen voeren te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn door slagaderverkalking. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer.

Risicofactoren voor vernauwingen in de beenslagader zijn:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
  • overgewicht
  • weinig lichaamsbeweging

Mannen hebben een grote kans op het krijgen van etalagebenen. Ook spelen aanleg en leeftijd een rol. Al deze factoren zijn risicofactoren voor het ontstaan van slagaderverkalking.