Plaveiselcelcarcinoom

De behandeling

Dit carcinoom kan op verschillende manieren behandeld worden. Op welke manier dit gebeurt is onder andere afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor, en tevens van de leeftijd van de patiënt.

Operatie

Bij een operatie wordt de tumor in zijn geheel verwijderd, waarna de wond wordt gehecht. Narcose is alleen nodig bij een zeer grote tumor. Soms is het dan niet mogelijk om de wond te hechten en is een huidtransplantatie nodig om de wond te herstellen. Het weefsel dat bij de operatie wordt verwijderd wordt naar het laboratorium gestuurd om te beoordelen of al het kwaadaardige weefsel is verwijderd.

Bestraling

Bij bestraling van een huidtumor gebruikt men straling die heel oppervlakkig op de huid inwerkt. De tumorcellen worden door de bestraling vernietigd. Men merkt nagenoeg niets van de behandeling en wordt er niet ziek van.

Voor een mooi cosmetisch resultaat wordt het plaveiselcelcarcinoom een aantal keren achtereen bestraald, soms wel 20 keer. Uiteindelijk, wanneer het plaveiselcelcarcinoom geheel is verdwenen en de huid zich heeft hersteld, blijft er slechts een klein litteken over.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt gedurende een periode van vijf jaar de huid op regelmatige tijden gecontroleerd. Dit is niet alleen noodzakelijk om te beoordelen of het plaveiselcelcarcinoom na de behandeling terugkeert maar ook om te zien of elders op de huid niet opnieuw een huidkanker ontstaat.

Bij personen met een plaveiselcelcarcinoom is er sprake van verandering/veroudering van de huid. Hierdoor hebben zij meer kans om nog eens huidkanker, bijvoorbeeld een plaveiselcelcarcinoom of een basaalcel-carcinoom, te krijgen.

Contact

Wij hopen u met deze pagina goed geïnformeerd te hebben. Mocht u toch nog vragen hebben dan kunt deze gerust stellen aan de behandelend arts.