Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
Het specialisme
In het Beatrixziekenhuis kunt u uitstekend terecht voor diagnostiek, behandelingen, begeleiding en controle op het gebied van de mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Het vak wordt door de kaakchirurgen in de volle breedte uitgevoerd. Kleine ingrepen zijn bijvoorbeeld het verwijderen van verstandskiezen, het behandelen van ontstoken wortelpunten en het plaatsen van implantaten. Er is ruime expertise bij de behandeling van allerlei afwijkingen van het aangezicht, het tand-kaakstelsel, de mond, de tong en de speekselklieren. Op het gebied van oncologische kaakchirurgie werken wij nauw samen met het UMC Utrecht.
Professionaliteit, kwaliteit, efficiëntie, betrouwbaarheid, veiligheid en vriendelijkheid staan bij ons hoog in het vaandel. Daarnaast staat bij ons de patiënt centraal in de zorg die wij leveren. We werken volgens de nieuwste inzichten en met moderne apparatuur, waaronder 3D ConeBeam CT-Scanning.
U kunt bij ons terecht voor allround MKA-chirurgie. Wij zijn gespecialiseerd in de volgende behandelingen:
- pre-implantologische chirurgie
- implantologie
- traumatologie
- orthognatische chirurgie
- orbitachirurgie
- (cosmetische) aangezichtschirurgie
- speekselklierchirurgie
- behandeling van obstructief slaap apneu syndroom (OSAS) en snurken
- kaakgewrichtschirurgie
- mondziekten
- infectieziekten
- wortelpuntbehandelingen
- chirurgisch verwijderen van gebitselementen
- vrij leggen/ligeren van gebitselementen
Wie werken er?
Veelgestelde vragen
Is een behandeling bij de kaakchirurg pijnlijk?
Je hoort vaak dat een behandeling pijnlijk is. Dat is een misverstand. Door het toedienen van de juiste medicatie (plaatselijke verdoving en pijnstilling), zowel voor als na de behandeling, kan onnodige pijn voorkomen worden.
Ik ben heel angstig voor de kaakchirurg, wordt daar rekening mee gehouden?
Ongeveer 40% van de Nederlanders zit verkrampt in de behandelstoel, bang voor de boor, de pijn of de verdoving. Wij proberen er zoveel mogelijk rekening mee te houden, vooral wanneer u erg angstig bent voor de kaakchirurg. Geeft u het ook vooral aan wanneer u angstig bent. Wij hebben veel ervaring met de behandeling van angstige patiënten.
Mag ik als ouder/ verzorger bij de behandeling van mijn kind aanwezig zijn?
Hoewel wij er alle begrip voor hebben dat u graag uw kind gerust wilt stellen, kunt u niet bij de behandeling aanwezig zijn. Tot en met het toedienen van de verdoving kunt u bij uw kind blijven, daarna zullen wij u vragen om in de wachtkamer plaats te nemen.
Betaal ik bij u meer dan bij een gewone tandarts?
Veel mensen hebben het idee dat een behandeling bij een kaakchirurg duurder is dan die bij een tandarts. De behandeling bij de kaakchirurg valt onder 'specialistische zorg' en wordt in de meeste gevallen vergoed door de ziektekostenverzekeraar.
Hoe lang duurt een behandeling over het algemeen?
Een gemiddelde behandeling duurt ongeveer 30 minuten. Er wordt een foto gemaakt en u wordt gezien door de specialist. Er wordt uitleg gegeven over de behandeling, waarna u verdoofd wordt. Vervolgens gaat u naar de behandelkamer waar de behandeling plaatsvindt (dit uiteraard alleen in het geval van een behandeling). Als u voor een consult op het spreekuur komt, dan duurt deze ongeveer 20 minuten. Er wordt dan tevens een foto van u gemaakt. Vervolgens komt u op gesprek bij de specialist.
Moet ik iemand meenemen als ik de kaakchirurg bezoek?
Het is altijd prettig om iemand mee te nemen naar de kaakchirurg.
Ik heb het overdag te druk om naar de kaakchirurg te gaan, kan ik ook op andere tijden langskomen?
Nee, dit is niet mogelijk. Een bezoek aan de kaakchirurg is alleen mogelijk tussen 8.00 en 16.00 uur. Wij zijn in Gorinchem bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. In Leerdam zijn wij bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag van 8.00 tot 16.00 uur.
Waar vind ik de polikliniek Mondziekten-, Kaak- en Aangezichtschirurgie?
U vindt de polikliniek op afdeling A0 van het Beatrixziekenhuis.
Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken voor een polikliniekbezoek in Gorinchem of Leerdam? Bel dan naar het afsprakenbureau. U vindt het telefoonnummer hier.
Heeft u dringend hulp nodig? Waarschuw dan uw tandarts of huisarts. Zij kunnen direct overleggen met de kaakchirurg die op dat moment dienst heeft. Als het nodig is, kunt u meteen naar het ziekenhuis komen, mogelijk met de ambulance. Is wachten op de tandarts of huisarts naar uw mening niet verstandig? Bel dan het alarmnummer 112.
Meer informatie
Via de volgende links vindt u meer informatie over mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:
- Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie: hier vindt u onder andere informatie over diverse behandelingen.
- Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde
- Nederlandse Vereniging voor Orofaciale Fysiotherapie
- Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie
- Apneu pagina
- Nederlandse Vereniging van Orthodontisten
- Nederlandse Vereniging voor Mondhygienisten
- Zorgkaart Nederland
- www.allesoverantistolling.nl