Stoppen met roken

De longverpleegkundigen van het Beatrixziekenhuis bieden groepsbegeleiding bij het stoppen met roken. De begeleiding bestaat uit zeven bijeenkomsten. Voor individuele begeleiding kunt u terecht bij uw eigen huisarts of op verwijzing van de specialist bij de longverpleegkundige op de poli.

Groepsbegeleiding

Als u wilt stoppen met roken is het prettig als u er niet alleen voor staat. Samen met anderen gaat u in een groep de uitdaging aan om te stoppen met roken.

De groepsbegeleiding bestaat uit zeven bijeenkomsten van anderhalf uur verspreid over twaalf weken. Na de tweede bijeenkomst stopt u met roken.

Onderwerpen die behandeld worden zijn onder andere:

  • ondersteuning bij het stoppen met roken;
  • hoe om te gaan met trek in een sigaret en risicosituaties;
  • gewichtstoename;
  • hoe houdt u het vol.

Voor iedereen

Iedereen die wil stoppen met roken kan deelnemen aan deze coaching. U heeft geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Kosten

Na uw deelname aan de groepsbegeleiding krijgt u van ons een factuur. U kunt de factuur indienen bij uw zorgverzekeraar, want deelname aan een stoppen met roken-programma wordt vergoed. Elke zorgverzekeraar hanteert daarvoor eigen voorwaarden. Bij de meeste zorgverzekeraars is het eigen risico van toepassing. Informeer bij u zorgverzekeraar wat de voorwaarden zijn.

Aanmelden

Om u aan te melden voor de groepsbegeleiding kunt een e-mail sturen naar stoppenmetroken@verwijder-dit.rivas.nl of bel met Rivas Zorglijn via 0900-8440.

Individuele begeleiding

Voor één-op-één begeleiding bij stoppen met roken kunt u terecht bij uw huisarts en/of de praktijkondersteuner van uw huisarts. Daarnaast kunt u op verwijzing van een specialist ook terecht bij de longverpleegkundigen.

De individuele begeleiding bestaat uit zeven gesprekken verspreid over één jaar. Het eerste gesprek is een intakegesprek. Samen met de praktijkondersteuner of longverpleegkundige bespreekt u uw rookgedrag en uw verwachtingen. De praktijkondersteuner of longverpleegkundige geeft vervolgens uitleg over het stoppen met roken en de mogelijke hulpmiddelen. Denk hierbij aan medicatie, nicotinevervangers. U spreekt een datum af waarop u stopt met roken. Tijdens de vervolggesprekken bespreekt u hoe het gaat. Naast de vaste afspraken is het altijd mogelijk tussendoor contact op te nemen.

Kosten

Begeleiding bij stoppen met roken wordt over het algemeen vergoed vanuit de basisverzekering. Wij adviseren u om bij uw zorgverzekeraar na te vragen wat de voorwaarden zijn.