Methylprednisolonkuur

Uw behandelend neuroloog heeft u een methylprednisolonkuur voorgeschreven. Methylprednisolon is een ontstekingsremmende stof die erg lijkt op het bijnierschorshormoon. Dit middel wordt bijvoorbeeld voorgeschreven om herstel tijdens/na een MS-schub te versnellen. Bij al langer bestaande klachten kan er een tijdelijke verbetering optreden. Het effect van de kuur kan per keer verschillen.

Methylprednisolon heeft invloed op uw afweersysteem. Daarom mag dit niet gegeven worden als u een onbehandelde infectie heeft.

Interactie met andere MS-medicijnen

In het algemeen heeft behandeling met methylprednisolon geen gevolgen voor de behandeling met andere medicijnen die u wegens MS gebruikt. Als u interferon of Copaxone® gebruikt, moet u daar gewoon mee doorgaan tijdens de methylprednisolonbehandeling.

Voor de behandeling

Voordat u begint met deze behandeling wordt vaak uw bloed en urine onderzocht op de aanwezigheid van infecties.

Tijdens de behandeling

Methylprednisolon wordt per infuus gegeven. In het algemeen wordt bij een eerste kuur 500 mg methylprednisolon per dag toegediend gedurende vijf dagen. Meestal wordt u hiervoor opgenomen op de afdeling Neurologie. Indien u reeds eerder een kuur heeft gehad, dan kan deze behandeling ook plaatsvinden op de dagbehandeling of thuis met ondersteuning van het AVT-team.

Wanneer een eerste kuur zonder problemen verloopt, kan een volgende kuur in drie dagen (en dan 1000 mg per dag) worden gegeven. Het kan ook zijn dat uw behandelend neuroloog bij een eerste kuur drie dagen 1000 mg per dag voorstelt.
U krijgt elke dag een nieuw infuus waarbij gedurende een of twee uur de medicatie wordt toegediend (een of twee zakken). Wanneer de medicatie ingelopen is, wordt de naald verwijderd en kunt u naar huis. In overleg kunt u eventueel worden opgenomen in het ziekenhuis voor de kuur.

Sommige MS-patiënten merken al tijdens het inlopen van de medicatie vermindering van hun klachten, bij anderen duurt dit enkele weken. Tot zes weken na de kuur kan de verbetering beginnen. Verbetering die na die tijd begint, komt waarschijnlijk niet meer van de methylprednisolon, maar van het lichaam zelf. Het kan ook zijn dat de kuur geen effect heeft op de klachten.

Na de behandeling

Zes weken na afloop van de kuur heeft u een afspraak. Dit kan een controlebezoek zijn bij uw behandelend neuroloog of een telefonische afspraak.

Mogelijke complicaties/risico's

Tijdens de kuur kunt u last krijgen van de volgende bijwerkingen:

  • een vieze smaak in de mond
  • een opgejaagd gevoel
  • slecht slapen
  • een rood en/of opgeblazen hoofd
  • hartkloppingen
  • maagklachten

Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard. Methylprednisolon kan een bloeddrukverhogend effect hebben. Daarom zal de bloeddruk tijdens de kuur gecontroleerd worden. Bij mensen die ook suikerziekte hebben, is het van belang om tijdens en na het infuus de bloedsuikerwaarden extra te controleren. Er kan namelijk een ontregeling van de suikerziekte optreden. Bijwerkingen zoals die gezien worden bij langdurig gebruik (bijvoorbeeld een opgezet gelaat of botontkalking), komen zelden voor bij korte kuren.

Contact

Indien u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend neuroloog of de verpleegkundig consulent. U kunt dan contact opnemen van maandag tot en met donderdag via telefoonnummer (0183) 64 20 17 of mail naar j.sterk-eikelenboom@rivas.nl.