Lichen Planus

Wat is…

Lichen planus is een huidziekte met kleine paars-rode bulten die jeuken. Sommige mensen hebben een andere vorm van lichen planus met alleen plekken in de mond of op de geslachtsdelen.

 

Symptomen

  • Als u lichen planus op uw huid heeft, ziet u kleine paars-rode bulten die aan de bovenkant plat zijn. Soms zijn hier duidelijke witte strepen in te zien. Deze bultjes ziet u vooral op de binnenkant van de polsen, de enkels en de onderkant van de rug. Ze kunnen ook op andere plekken op de huid voorkomen, ook in de mond en op de geslachtsdelen.
  • Als u lichen planus heeft, kan het zijn dat u witte strepen aan de binnenkant van de wangen, op het tandvlees of de tong heeft, zonder dat u er iets van merkt. Deze worden dan vaak voor het eerst bij toeval gezien tijdens een contro­le bij de tandarts of door de huidarts.
  • Lichen planus op de slijmvliezen kan erg pijnlijk zijn, vooral wanneer er wondjes ontstaan.
  • Als u lichen planus heeft bij de geslachtsdelen kan dit zorgen voor pijn bij seksueel contact (vooral bij vrouwen).
  • Bij ongeveer 10% van de patiënten zit de lichen planus ook op de nagels. Op de nagels zijn dan ribbel­tjes, gleufjes of spleten te zien.

Geen enkele vorm van lichen planus is besmettelijk

Oorzaken

Waarom iemand lichen planus krijgt is niet bekend. Soms ontstaat lichen planus door het gebruik van medicij­nen. Dit zijn dan vaak medicijnen tegen hoge bloed­druk, hartaandoeningen en gewrichtsklachten.