Pipo-poli (polikliniek voor kinderen met poep- en plasproblemen)

Op de polikliniek

De Pipo-poli is een polikliniek voor kinderen met zindelijkheidsproblematiek (urine en ontlasting) vanaf 4 jaar. Vaak komt uw kind op doorverwijzing van uw huisarts of via een andere specialist bij de Pipo-poli terecht. De Pipo-poli is zó opgezet dat uw kind en u al na de eerste afspraak een plan van aanpak hebben. Aan de hand daarvan pakken we het probleem van uw kind (stap voor stap) samen aan.

De eerste afspraak

Op de afgesproken dag meldt u zich met uw kind op de polikliniek urologie in het Beatrixziekenhuis.

  • Uw kind maakt een grote plas op een speciaal flowtoilet om de kracht van de straal te meten;
  • u heeft een intakegesprek met de verpleegkundige;
  • daarna volgt een gesprek met de kinderarts, waarbij ook een lichamelijk onderzoek bij uw kind plaatsvindt;
  • vervolgens heeft u een gesprek met de uroloog, waarbij een echo van de blaas en darmen gemaakt wordt;
  • daarna kunt u naar huis.

Het behandelplan

Tijdens de gesprekken op deze ochtend wordt duidelijk wat het probleem van uw kind precies is. Aan het einde van de ochtend overleggen de kinderarts, de uroloog, de verpleegkundige en de kinderfysiotherapeut in een Multi Disciplinair Overleg (MDO) wat het beste behandelplan voor uw kind kan zijn. Dezelfde dag wordt u door de verpleegkundige opgebeld om dit behandelplan met u te bespreken en eventuele vervolgafspraken te maken.

Wie werkt er?

Op de Pipo-poli werken een aantal specialisten samen in een behandelteam. Het team bestaat uit:

  • een kinderarts;
  • een uroloog;
  • een verpleegkundige, gespecialiseerd in de zindelijkheidsproblematiek;
  • een kinderfysiotherapeut (op afroep);
  • een kinderbekkenfysiotherapietherapeut; een kinderpsycholoog (op afroep).

Afspraak maken

U kunt uw huisarts vragen of de klachten van uw kind geschikt zijn voor een bezoek aan de Pipo-poli. Als dit het geval is kan uw huisarts uw kind aanmelden, waarna u een afspraak, met vragenlijst en mictielijst (plas-dagboek), thuis krijgt.

De Pipo-poli is op donderdagochtend van 8.00 tot 12.00 uur op de polikliniek kindergeneeskunde in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.

Voor vragen kunt u contact opnemen met polikliniek kindergeneeskunde: (0183) 64 42 46

Voorbereiding

U bent voortdurend samen met uw kind op de polikliniek aanwezig. Uw kind heeft de gelegenheid om te spelen. Er staat in de wachtkamer een karretje met drinken zodat uw kind goed kan drinken om goed te kunnen plassen op het flowtoilet.

Het is wenselijk dat u geen andere kinderen meeneemt naar de Pipo-poli. Op die manier kan volledig aandacht geschonken worden aan het kind met de problematiek.

Meenemen

Voordat u de eerste keer naar de polikliniek komt, vult u thuis de vragenlijst en de mictielijst in die u, samen met uw afspraak, per post thuis van ons heeft ontvangen. Deze vragenlijst en mictielijst neemt u bij de eerste afspraak mee.

Als u voor de eerste keer komt, krijgt u uw ponsplaatje bij inschrijving bij het afsprakenbureau van de polikliniek. Hiervoor zijn uw verzekeringsgegevens nodig; neem dus ook uw recente verzekeringspapieren mee.

Tips voor het gesprek

Het is aan te bevelen om van tevoren op te schrijven wat de klachten van uw kind zijn en wat u precies allemaal wilt weten. Ter voorbereiding kunt u op deze website van een aantal specialismen meer te weten komen over het ‘wat, hoe en wie’.