Duplexonderzoek

Het onderzoek

Een Duplex-onderzoek is een echografisch onderzoek van de bloedvaten. Met behulp van geluidsgolven worden de bloedvaten onderzocht.

Voor het onderzoek

Voor dit onderzoek zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Door allerlei oorzaken als bijvoorbeeld spoedgevallen loopt ons programma soms uit. Helaas moet u dan wat langer wachten. Wij bieden u daarvoor bij voorbaat onze excuses aan.

Belangrijk:

  • Als u verhinderd bent, dient u ons dat zo spoedig mogelijk te laten weten.
  • Bent u in Leerdam onder behandeling? Let er op dat het onderzoek in Gorinchem plaatsvindt.

Tijdens het onderzoek

Op de afgesproken tijd meldt u zich aan de balie van de afdeling Radiodiagnostiek. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte waar een laborant u komt halen. De laborant vraagt u de hals of benen vrij te maken van kleding.

U neemt plaats op de onderzoekstafel en vervolgens brengt de laborant gel aan op de huid. Deze gel is noodzakelijk voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Met een transducer (een soort microfoon die geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) worden de betreffende bloedvaten opgezocht en onderzocht. Wilt u tijdens de metingen zo stil mogelijk liggen en zo min mogelijk spreken? Elke beweging kan namelijk storing geven. Tijdens het onderzoek hoort u geregeld het versterkte geluid van het bloed dat door de slagaders stroomt.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt de gel van de huid verwijderd. U kunt hierna gewoon weer naar huis.

Uitslag

Over de uitslag van het onderzoek doet de laborant geen mededelingen, deze hoort u later van uw behandelend arts.