Chronisch veneuze insufficiëntie

De behandeling

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De combinatie van klachten wijst meestal op 'veneuze insufficiëntie'. Bij twijfel kan aanvullend onderzoek uitkomst bieden. Enkele onderzoeken, die regelmatig uitgevoerd worden, zijn de volgende, niet pijnlijke, onderzoeken:

 • Doppleronderzoek van de slagaderen
  Met dit onderzoek kan de bloeddruk in de benen gemeten worden. Hierdoor kan nagegaan worden of de bloedtoevoer in de benen voldoende is.
 • Licht reflectie reografie
  Met dit onderzoek wordt de mate van bloedafvoer door de aderen in het been gemeten.
 • Doppler onderzoek en Duplexonderzoek van de aderen
  Met dit onderzoek wordt de werking van kleppen in de aderen onderzochten wordt nagegaan of de bloedafvoer probleemloos verloopt.

Wat is de beste behandeling?

Bij klachten van veneuze insufficiëntie moet nagegaan worden op welke wijze de bloedafvoer verbeterd kan worden. Soms is het mogelijk om de spataderen te laten opereren of weg te spuiten (scleroseren). Wanneer hierdoor de afvoer van het bloed verbetert, zullen de klachten verminderen en zullen minder snel 'open benen' ontstaan.

Helaas is het vaak niet mogelijk om de spataderen te opereren of te scleroseren (wegspuiten). In dat geval kan de bloedafvoer alleen ondersteund worden door het aanleggen van speciale drukverbanden of elastische kousen. Uw dermatoloog kan u informeren over de mogelijkheden, die bij u aanwezig zijn om de klachten te behandelen.

Wat zijn de vooruitzichten?

De chronische veneuze insufficiëntie en 'open benen ' zijn het gevolg van een slechte bloedafvoer in de benen. De afvoer kan met hulpmiddelen verbeterd worden. Volledig herstel is vrijwel nooit mogelijk. Daarom kunnen de klachten in de toekomst opnieuw toenemen of kan opnieuw een 'open been' ontstaan. Door het consequent gebruik van elastische kousen kan het ontstaan van nieuwe klachten uitgesteld worden.

Tijdens de behandeling

Niet elastische compressieve verbanden

Door het aanleggen van speciale niet elastische drukverbanden kan een stevige druk op het been uitgeoefend worden. De bloedafvoer wordt hierdoor verbeterd. De bloedafvoer neemt vooral toe wanneer de kuitspieren gebruikt worden. Lopen is dus noodzakelijk! De niet elastische verbanden werken veel beter dan elastische zwachtels. De druk op het been neemt bij lopen met niet elastische zwachtels veel meer toe. De bloedafvoer wordt hierdoor sterk gestimuleerd. Deze zwachtels drukken weinig op het been wanneer u uitrust, kunt u ze daarom ’s nachts in bed aanhouden. Elastische zwachtels bevorderen de bloedafvoer tijdens lopen veel minder. Bovendien veroorzaken elastische zwachtels een permanente druk op het been, ook wanneer u uitrust. Deze zwachtels mag u ’s nachts in bed niet aanhouden. De bloedtoevoer kan afgeklemd worden! Een behandeling met speciale niet elastische drukverbanden is daarom beter.

Wetenswaardigheden van niet elastische verbanden

 • De werking is beter wanneer u veel loopt.
 • De buitenste zwachtels kunnen na wassen opnieuw gebruikt worden. Door het wassen vermindert de rekbaarheid van de zwachtels. Hierdoor verbetert de werking van het verband.
 • Douchen is mogelijk met Sealtight (beschermhoes voor gipsverband of bandages). Dit is te koop in winkels voor orthopedische artikelen. U kunt dit ook bestellen bij de firma Lomed, postbus 3208, 5203 DE ’s-Hertogenbosch, telefoon: (073) 641 74 64.

Elastische kousen

Zodra dat mogelijk is, wordt de voorkeur gegeven aan elastische kousen boven het gebruik van zwachtels. Het dragen van elastische kousen is altijd nog prettiger dan het dagelijks gebruik van zwachtels. Door permanent gebruik van deze kousen wordt geprobeerd om de klachten van de veneuze insufficiëntie te beperken en het ontstaan van 'open benen' zoveel als mogelijk te voorkomen. Bij behandeling van wonden (open benen) kunnen elastische kousen niet gebruikt worden. Het gebruik van zwachtels is noodzakelijk. Hierdoor wordt de bloedafvoer van het been het beste bevorderd. Bovendien gaat een elastische kous door contact met zalven stuk.

 • Een elastische kous werkt alleen, wanneer deze goed op de maten van het been wordt aangemeten. De maten van het been kunnen alleen opgemeten worden, wanneer er zich geen vocht in het been bevindt.
 • Er zijn rondgebreide kousen zonder naad en vlakgebreide kousen met een naad. De rondgebreide kousen zijn wat mooier en eleganter, maar zijn moeilijker exact naar de maten van het been te maken. Deze kousen zijn daarom niet voor iedereen geschikt. Soms zijn kousen met een naad beter. Bovendien kunnen kousen met een naad, door een andere breitechniek, beter aangetrokken worden.
 • Trek een elastische kous nooit in één keer aan. Eerst moet de kous goed om de voet zitten.Trek daarom eerst alleen het voetgedeelte aan.Trek vervolgens de kous tot halverwege het onderbeen op. Strijk de kous van onderen naar boven goed glad. Trek daarna de kous helemaal aan. Strijk de kous opnieuw goed glad.
 • Er zijn hulpmiddelen, zoals bijv. Easy-Slide en Eureka, die het aan- of uitrekken van elastische kousen veel gemakkelijker maken. Deze hulpmiddelen zijn te koop bij uw bandagist of in een winkel voor orthopedische artikelen.
 • A. Het aantrekken van de kousen gaat beter wanneeru een rubber huishoudhandschoen gebruikt.
  B. Sla nooit de boord om. Dit belemmert een goede bloedafvoer.
 • Wasvoorschrift: Was de kousen om de dag met een fijnwasmiddel bij lagere temperatuur (30oC). Dit verlengt de levensduur. In lauw water naspoelen. Niet uitwringen, maar tussen twee droge handdoeken uitdrukken. Bij het drogen beschermen tegen directe hitte (radiator, zon, etc.). Niet in de droogtrommel drogen, niet chemisch reinigen en niet strijken. Desgewenst kan gebruik gemaakt worden van speciale wasmiddelen voor elastische kousen, zoals wasmiddel van de firma Varitex of Varodem. Deze middelen zijn verkrijgbaar in winkels voor orthopedische artikelen.
 • Er mag nooit zalf of vet aan de elastische kousen komen. Hierdoor worden de kousen aangetast. Dit geldt ook voor lotions van de drogist of apotheek, die de vaatwand zouden versterken of ontsierende beenvaatjes zouden voorkomen! Wanneer u zalf of crème wilt gebruiken, kunt u dat ’s avonds doen, voordat u naar bed gaat. De elastische kousen worden in bed niet gebruikt.
 • Elastische kousen verslijten. De rekbaarheid van de kous neemt geleidelijk af. De werking gaat langzaam verloren. Daarom moeten de kousen jaarlijks vervangen worden, ook wanneer deze uiterlijk nog geen tekenen van slijtage vertonen. Elastische kousen slijten, anders dan men vaak denkt, het meest door:
  • onvoldoende wassen;
  • gebruik van een verkeerd wasmiddel;
  • gebruik van wasverzachters;
  • gebruik van lotions, crèmes of zalven, die de rubber draden van de elastische kous aantasten.

Vervangen elastische kousen

De elastische kousen moeten jaarlijks vervangen worden. De elasticiteit gaat eruit en daarmee gaat de werking verloren. Ook wanneer de omvang van uw been verandert, moeten nieuwe elastische kousen aangemeten worden. Kousen die niet exact passen op de maten van uw been werken niet of slecht. In de polis van uw ziektekostenverzekering kunt u zien hoe vaak uw verzekering nieuwe kousen vergoed.

Aantrekken van elastische kousen.

Leefregels na de behandeling

 • Beweeg veel (lopen, fietsen, zwemmen) en draag daarbij een elastische kous (vooral bij warm weer). Juist op warme dagen is het dragen van de kous het hardst nodig.
 • Voorkom overgewicht.
 • Vermijdt knellende kledingstukken op de benen, zoals strakke broeken, elastieken banden, e.d.
 • Gebruik geen schoenen met hoge hakken. Dit verhindert een goede werking van de kuitspieren, waardoor de bloedafvoer uit de benen vermindert.
 • Leg, bij langdurig zitten, de benen omhoog.

Contact

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u toch nog vragen hebben, bespreekt u deze dan met de behandelend arts.