Balzak (scrotum) operatie (hydrocele / spermatocele)

De behandeling

In overleg met uw arts is besloten bij u een operatie aan de balzak (scrotum) te verrichten. Hier informeren wij u over de gang van zaken gedurende uw opname. Ieder mens is echter anders. De gang van zaken bij uw opname kan daarom enigszins verschillen van die van andere patiënten. In het algemeen kunt u verwachten dat uw opname zal verlopen volgens deze beschrijving.

Voor de behandeling

Op de dag van de operatie moet u zich 's morgens douchen. Wij vragen u geen bodylotion te gebruiken in verband met desinfectie van de huid.

Ontharen

Het is niet nodig om de huid te ontharen. Indien nodig wordt dit vlak voor de operatie gedaan.

Nuchter zijn

Op de dag van de operatie moet u nuchter zijn.

Tijdens de behandeling

De uroloog maakt een snee in de balzak. Via deze snee wordt de bal en bijbal onderzocht en de hydrocele of spermatocele verwijderd. De huidwond wordt met oplosbare hechtingen gesloten. De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Bij kinderen is er meestal een open verbinding met de buikholte en moet er een snede in de lies worden gemaakt. Ook deze wordt met oplosbare hechtingen gesloten.

Tijdsduur

De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

  • Na de operatie moet u een strakke onderbroek dragen die u steun geeft (dus geen wijde boxershort), ook ‘s nachts. Eventueel twee onderbroeken over elkaar. Hiermee vermindert u de kans op zwelling.
  • De verbandgazen waarmee de balzak is ingepakt moet u twee dagen laten zitten. Daarna kunt u het verband verwijderen en mag u weer douchen. Heeft u een doorzichtige pleister op de wond, dan mag u meteen weer douchen. Deze pleister mag u na twee dagen verwijderen.
  • Na zeven dagen is zwemmen en baden meestal weer mogelijk.
  • De eerste week na de ingreep is het verstandig rustig aan te doen. Zelf voelt u meestal het beste wat u wel en niet kunt. Vaak is er na de operatie een zwelling rondom de zaadbal. Deze verdwijnt vanzelf, maar dit gaat geleidelijk.

Mogelijke complicaties/risico's

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de volgende complicaties mogelijk:

  • Na de ingreep kan soms een bloeduitstorting, overmatig pijn in het wondgebied of een infectie ontstaan.
  • Een blauwverkleuring van de wond komt geregeld voor. Behandeling hiervan is niet nodig.
  • In 1 à 2% van de behandelingen komt de hydrocele terug. Na een spermatocele operatie is het mogelijk, dat een nieuwe spermatocele ontstaat.
  • De bijbal is verantwoordelijk voor transport van zaadcellen tussen zaadbal en prostaat. Daarom is het altijd mogelijk dat een operatie aan de bijbal, zoals bij een spermatocele (niet bij een hydrocele) een afsluiting van dit transportsysteem veroorzaakt. Dit zou kunnen resulteren in sterilisatie aan de geopereerde zijde. Daarom is men terughoudend met de behandeling van spermatoceles, als er een kinderwens aanwezig is. Dit is bij een hydrocele operatie niet van toepassing.
  • Bij een behandeling via de lies moet ook langs de zaadleider worden gewerkt en zou deze beschadigd kunnen worden. De kans hierop is minimaal.

Contact

Deze informatie gaat over een operatie van het scrotum. Het is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw arts.

Bijzondere omstandigheden kunnen aanleiding geven tot een andere gang van zaken. Uw arts zal dit aan u laten weten.

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag via telefoonnummer (0183) 64 42 65.